Κορωνοϊός Παιδεία

Ανοίγουν τα Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα – Ο τρόπος λειτουργίας τους

————

Οι μαθητές των Λυκείων επιστρέφουν στα θρανία από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και  συνεχή  self test.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας τα μαθήματα στην τάξη θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση όλων των μέτρων που ίσχυαν στο παρελθόν όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα σε κάθε τάξη, σταθερές ομάδες άθλησης και άλλων δραστηριοτήτων, αντισηπτικά, συχνοί καθαρισμοί και συχνοί αερισμοί αιθουσών.

Η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, είναι η είσοδος των self test στην καθημερινότητα των σχολείων.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής εκπαιδευτικοί και μαθητές υποχρεούνται να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, τα οποία θα προμηθεύονται κάθε εβδομάδα. Για την ειδική αγωγή τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι υποχρεωτικά για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρξει ισχυρή σύσταση και για τους μαθητές.

Τα βήματα έχουν ως εξής:

  1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

  2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

  3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό:

  • Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  • Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό:

  • Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Δικαιολογώντας την απόφαση για άνοιγμα των Λυκείων η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι πρώτον τα Λύκεια είναι οι σχολικές δομές που έχουν μείνει τον περισσότερο καιρό κλειστές, ενώ πλησιάζει ο καιρός για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η εισήγηση, πάντως, για άνοιγμα των Λυκείων δεν ήρθε χωρίς ενστάσεις από ορισμένους λοιμωξιολόγους, ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ορισμένοι διαφώνησαν γενικά με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ άλλοι διαφωνούσαν με το να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου.

Τελικά, έπειτα από πιέσεις της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας οι περισσότεροι ψήφισαν να ανοίξουν τα σχολεία.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας