Κοινωνία

Πάτρα: Έντονες αποδοκιμασίες κατά Πέτσα – Πελετίδης: Να αναθεωρηθεί η απόφαση

———–

«Θερμή» ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν επαγγελματίες της Πάτρας στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο έστειλε η κυβέρνηση στην πόλη για να…. σβήσει τις φωτιές που άναψαν μετά την ξαφνική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ένα από τα πρόσωπα που χρεώνονται την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, έγινε δεκτός με γιουχαϊσματα, αποδοκιμασίες και συνθήματα τόσο κατά την άφιξή του στο δημαρχιακό Μέγαρο Πάτρας όσο και κατά την αποχώρησή του.

Μάλιστα, σε βίντεο από τοπικά μέσα καταγράφεται ο ίδιος ο Στέλιος Πέτσας να αντιδρά με τρόπο ειρωνικό στις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του. Κατά τη έξοδό του από τη συνάντηση με τον Κ. Πελετίδη ο αναπληρωτής υπουργός καταγράφεται να χαιρετά και να κάνει το σήμα της νίκης προς τους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν.

Βασική κραυγή το «ανοίξτε μας ρε», καθώς ξεχειλίζει η οργή στον εμπορικό κόσμο της πόλης για την ανατροπή, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο εμπορικός σύλλογος Πάτρας έχει ανακοινώσει ότι αύριο, Δευτέρα, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά ως συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν θα εξυπηρετούν πελάτες, ούτε θα έχουν προσωπικό.

Παράλληλα, θα αναρτήσουν αφίσα-κηδειόχαρτο με τη φράση «είμαστε ζωντανοί – νεκροί» ενώ θα τοποθετήσουν μαύρες σημαίες.

Και παρατήρηση για τον… συνωστισμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, δεν δίστασε να κουνήσει το δάχτυλο στους επαγγελματίες που καταστρέφονται εδώ και μήνες, κάνοντας παρατήρηση για τον… συνωστισμό έξω από το δημαρχείο.

«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν, παρά την κόπωσή τους, τις συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχει συνωστισμός. Για δε τους ανθρώπους που διεκδικούν, το διεκδικητικό πλαίσιο είναι πολύ ευρύ, ένας τρόπος διεκδίκησης είναι οι συγκεντρώσεις, και τους παρακαλώ να δουν για τις επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες, μέχρι το Πάσχα, το διεκδικητικό πλαίσιο να προωθείται με άλλους τρόπους και να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις που μπορεί να είναι αιτία διασποράς» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν φύγει από το κτίριο και χαιρετίσει ειρωνικά τους συγκεντρωμένους.

Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε «συζητήσαμε δύο πολύ βασικά θέματα που έθεσε ο δήμαρχος και παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε τηλεφωνικά και με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα. Τα δύο βασικά σημεία που συζητήσαμε σε αυτή τη φάση, είναι το πώς μπορούμε να έχουμε μία αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να εντοπιστούν γρηγορότερα εστίες διασποράς και ταυτόχρονα να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί αυτή η επιτήρηση με περισσότερα ενδεχομένως κλιμάκια και τεστ από τον ΕΟΔΥ. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που είναι μία αιτία διασποράς, εγώ αυτό που μπορώ να πω ότι συζητήσαμε σε πολύ καλό πνεύμα με τον δήμαρχο».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες των εμπόρων, για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, ο Στέλιος Πέτσας, είπε ότι «θα ακολουθήσει συζήτηση στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τον επιχειρηματικό κόσμο και μετά θα είμαι σε θέση να μεταφέρω στον πρωθυπουργό, το τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα, δηλαδή σήμερα και αύριο, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποια περίπτωση να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο άμεσα, μπροστά σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που έχουμε μέχρι τώρα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης ανέφερε ότι «συναντηθήκαμε με τον Στέλιο Πέτσα για να δούμε το ζήτημα των καταστημάτων σε σχέση με την απόφαση που ελήφθη για να μην ανοίξουν» και πρόσθεσε: «Εμείς αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ότι πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να προστατευθεί η υγεία και αναλύσαμε και τα αιτήματα, τα οποία είχαμε κατά καιρούς βάλει».

Παράλληλα, συνέχισε, «η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν απαιτεί μόνο περιγραφή, αλλά απαιτεί και μέτρα εκτάκτου ανάγκης και αυτά θέσαμε στον κύριο υπουργό, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τον οποίο διατρέχει η πόλη μας εξαιτίας της πανδημίας».

Όσον αφορά στην απόφαση για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, ο Κώστας Πελετίδης είπε ότι «ζητήσαμε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανοίξουν τα καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα», προσθέτοντας ότι «καθήκον όλων μας και όλης της πόλης είναι να πάρει και ο καθένας τα μέτρα που του αναλογούν, δηλαδή η κυβέρνηση τα δικά της, η υγειονομική περιφέρεια τα δικά της, ο δήμος τα δικά του στους χώρους εργασίας και ο εμπορικός σύλλογος τα δικά του».

Οι δηλώσεις Πελετίδη μετά τη συνάντηση με Πέτσα.

efsyn