Κοινωνία

Οι απόψεις των επιστημόνων για τον νέο μεγάλο σεισμό της Ελασσόνας – Ήταν έκπληξη ή αναμενόμενος;

———

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην Ελασσόνα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και σημειώθηκε στις 28.38 όπως ανακοίνωσε εκ των μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών, είχε εστιακό βάθος τα 11 χλμ. και έγινε σε απόσταση 31 χλμ από τη Λάρισα και 17 από τον Τύρναβο.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος. «Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Στους δρόμους και πάλι

Η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε αναστάτωση στον Βόλο και τη Δυτική Θεσσαλία. Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής. Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τον πολύ ισχυρό σεισμό, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα από τα υπάρχοντα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Μετρούν τις πληγές τους

Ο νέος σεισμός έρχεται τη στιγμή που οι κάτοικοι ακόμα μετρούν τις πληγές τους από τη δόνηση των 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες την περιοχή, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πολλά σπίτια και δημόσια κτίρια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτίρια. Συγκεκριμένα, κλιμάκιο 42 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κάνει ελέγχους για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, σχολικές μονάδες, δημόσια κτίρια, κέντρα υγείας) για την αποτίμηση των ζημιών από τη χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση. Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 294 κτήρια και σε 35 σχολικές μονάδες σε Κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο, την Παρασκευή, θα ενισχυθεί με κλιμάκιο 50 των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια αυτοψιών στις εν λόγω περιοχές.

Επίσης η Πολιτική Προστασία έστειλε δύο νταλίκες με 100 σκηνές, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια και ρουχισμό για τους πληγέντες.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων