Καταδίκη Σαρκοζί σε τρία χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και δωροδοκία

....................................

Έφεση θα ασκήσει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, για να «αποδείξει την αθωότητά του», σύμφωνα με τη δικηγόρο τoυ.

...................

Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε από δικαστήριο του Παρισιού για διαφθορά και δωροδοκία, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, στην πρώτη από τις τέσσερις δικαστικές μάχες που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα.

Συγκατηγορούμενοί του και επίσης καταδικασθέντες ήταν ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ και ένας δικαστής στον οποίο φέρεται ο Σαρκοζί να υποσχέθηκε ευνοϊκή προαγωγή και μετάθεση στο Μονακό με αντάλλαγμα πληροφορίες για μια άλλη δικαστική υπόθεση.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο καταδικασθείς πρώην πρόεδρος θα πρέπει να εκτίσει άμεσα το ένα από τα τρία χρόνια της ποινής φυλάκισης και για τα υπόλοιπα δύο λαμβάνει αναστολή. Μένει να αποφασιστεί αν θα πάει φυλακή, αν θα κληθεί να κάνει εναλλακτικά κοινωνική εργασία ή αν θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο Σαρκοζί διατηρεί το δικαίωμα της έφεσης, που πρέπει να το ασκήσει εντός 10ημέρου, όπως και αναμένεται να πράξει.

Καθώς ανακοίνωνε την ποινή, η δικαστής Κριστίν Μι, η οποία προήδρευσε της υπόθεσης, δήλωσε ότι ο 66χρονος «χρησιμοποίησε το στάτους του ως πρώην Γάλλος πρόεδρος» σε μια «ιδιαίτερα σοβαρή» αδικοπραξία.

Η πρόταση των κατηγόρων ήταν καταδίκη τεσσάρων ετών, εκ των οποίων εκτιτέα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο. Ο ίδιος ο Σαρκοζί δήλωσε στο δικαστήριο ότι «ποτέ. Ποτέ δεν έκανα κατάχρηση της επιρροής μου, φερόμενης ή πραγματικής».

Θα ασκήσει έφεση

Η δικηγόρος του, Ζακλίν Λαφόντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV, ανακοίνωσε ότι πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Χαρακτήρισε την απόφαση «εξαιρετικά σκληρή» και «παντελώς αβάσιμη και αδικαιολόγητη», λέγοντας ότι ο Νικολά Σαρκοζί «είναι ήρεμος αλλά και αποφασισμένος να συνεχίσει» για να αποδείξει την αθωότητά του.

Το ιστορικό του σκανδάλου

Η υπόθεση χρονολογείται από την προεκλογική περίοδο του 2007 με τον Σαρκοζί να κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του προς τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρτ ώστε να λάβει πληροφορίες που αφορούσαν στην εις βάρος έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας, από την κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ.

Ο 66χρονος φαίνεται ότι υποσχέθηκε ως αντάλλαγμα στον Δικαστή μια θέση στο πριγκιπάτο του Μονακό. Η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία της χώρας η οποία συνεστήθη το 2013, εκτίμησε ότι υπήρξε όντως περίπτωση διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, καθώς είχε συναφθεί μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στον Σαρκοζί, τον δικηγόρο του Τιερί Χερζόγκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρτ.

Πρόκειται για τον δεύτερο πρώην πρόεδρο της χώρας που καταδικάζεται. Το 2011 είχε καταδικαστεί ερήμην, σε δύο χρόνια με αναστολή, για χρηματισμό και υπεξαίρεση, ο Ζακ Σιράκ, ωστόσο δεν εξέτισε ποτέ την ποινή.

Για τις 17 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η δίκη με κατηγορούμενο τον 66χρονο Σαρκοζί σε μια υπόθεση που αφορά στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

efsyn

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 36354 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

Ειδήσεις με Διάρκεια