Απόψεις Κοινωνία

“Θα αφήσουμε να μας «καταπιεί» το Facebook;” γράφει ο Τάσος Τσακίρογλου

Είναι πρόσφατες οι αποκαλύψεις για το πώς διαχειρίστηκε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών η εταιρεία-συνεργάτις του Facebook, Cambridge Analytica, προκειμένου να επηρεάσει ακόμα και τις εκλογές στις ΗΠΑ το 2016. Επίσης είναι πάμπολλες πλέον οι μελέτες για το πώς η συγκεκριμένη πλατφόρμα όχι μόνο καταγράφει τις επιλογές και τις προτιμήσεις μας, αλλά και πως διαμορφώνει για εμάς μια πραγματικότητα μέσα από το news feed, δηλαδή τον αλγόριθμο που επιλέγει πριν από εμάς για εμάς την πάσης φύσεως ενημέρωση που θα μας προσφέρει.

Είναι γνωστό ότι όλες οι πλατφόρμες των social media «πουλάνε» το κοινό τους στους διαφημιστές και μάλιστα με εξατομικευμένο τρόπο, αφού σχεδόν κάθε χρήστης βλέπει διαφορετικές διαφημίσεις, ανάλογα με τις προηγούμενες επιλογές του ή αναζητήσεις του.

Σήμερα προκύπτει ένας νέος κίνδυνος και αυτός λέγεται λογοκρισία του Facebook. Στο εξωτερικό φιμώνονται αριστερές οργανώσεις, ακτιβιστές και αντιρατσιστές, των οποίων οι αναρτήσεις «κόβονται» αυθαίρετα, είτε αυτές είναι απαντήσεις σε ακροδεξιούς είτε σχόλια που αφορούν τους τελευταίους. Το ότι ο αλγόριθμος «μπερδεύει» την Αριστερά με τους ακροδεξιούς και τους φασίστες είναι από μόνο του ένα πρόβλημα.

Στην Ελλάδα η λογοκρισία έγινε τις τελευταίες μέρες σε κείμενα που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση του Κουφοντίνα. Το μήνυμα: «Η δημοσίευσή σας παραβιάζει τους όρους της κοινότητάς μας σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις».

Τελικά, ποιος ελέγχει τον Ζούκερμπεργκ και τον αλγόριθμό του;

banner-article

Ροη ειδήσεων