Βέροια Κορωνοϊός

ΑΣΕ – ΠΑΜΕ Ημαθίας: “Ενώ υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα σε σχολεία της Βέροιας συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά”

————-

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών

Βέροια, 20/2/2021

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας – και όχι μόνο σε αυτό – με το μπαράζ κρουσμάτων επιβεβαιώνουν με τον πιο ανησυχητικό τρόπο τη θέση που εξ αρχής διατυπώσαμε για το επιχειρούμενο νέο άνοιγμα των σχολείων στην Α/θμια Εκπ/ση. Είχαμε πει πως και αυτό το άνοιγμα θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε νέο σχολικό lockdown, αφού κι οι πέτρες γνωρίζουν πως η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για να διασφαλίσει την υγεία και τις ζωές χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Από την αρχή ακόμα της πανδημίας επιμείναμε στην άποψη πως τα σχολεία μπορεί και πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά αλλά αυτό συνεπάγεται αραιωμένα τμήματα, προσλήψεις προσωπικού, επαρκής καθαρισμός και απολύμανση. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επέμεινε στο στοίβαγμα των παιδιών ακόμα και σε κοντέινερ, σε 25άρια τμήματα και το μόνο «μέτρο» που πήρε ήταν να χορηγήσει 2 μάσκες και 1 παγούρι στους μαθητές!

Η κυβέρνηση, όμως, προχώρησε και σε ένα ακόμα πολύ επικίνδυνο βήμα, αφού σε διαπιστωμένο κρούσμα δεν κλείνει η σχολική μονάδα αλλά μόνο το τμήμα.

Απόρροια αυτής της κυβερνητικής επιλογής είναι για παράδειγμα τα όσα εξόχως ανησυχητικά συμβαίνουν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.

Πιο συγκεκριμένα και ενώ είχε διαπιστωθεί κρούσμα σε συνάδελφο καθηγητή ειδικότητας το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Πολύ γρήγορα διαπιστώθηκαν ακόμα 2 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς αλλά το σχολείο με ευθύνη των αρμοδίων συνέχισε να λειτουργεί και το μόνο μέτρο που πάρθηκε ήταν να ανασταλεί η λειτουργία των δύο τμημάτων. Ακόμα και μετά από διαπιστωμένο κρούσμα σε μαθητή που φοιτά και στο Ολοήμερο τμήμα οι αρμόδιοι έκριναν πως το σχολείο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και δεν έκλεισαν ούτε καν το Ολοήμερο! Σήμερα μετράμε ακόμα ένα, 5ο συνολικά, διαπιστωμένο κρούσμα, κι αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τους συγγενείς που μολύνθηκαν τότε ο αριθμός ανεβαίνει στα 7 κρούσματα ενώ φυσικά παραμένει άγνωστο πόσοι ακόμα έχουν μολυνθεί και είτε είναι ασυμπτωματικοί είτε δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα.

Αντίστοιχη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας κατάσταση επικρατεί και σε άλλες σχολικές μονάδες στον Νομό Ημαθίας, οι οποίες παρά τα διαπιστωμένα κρούσματα παραμένουν σε λειτουργία.

 Αναρωτιόμαστε:

  1. Για ποιο λόγο δεν ανεστάλη η λειτουργία της σχολικής μονάδας του 10ου Δ.Σ. Βέροιας και όλων των άλλων σχολικών μονάδων στα οποία υπήρχαν διαπιστωμένα κρούσματα, ώστε να προφυλαχθεί η υγεία και κατά συνέπεια η ζωή μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών;

  2. Πώς είναι δυνατόν να παραμένει σε λειτουργία το Ολοήμερο τμήμα, όταν υπάρχει διαπιστωμένο κρούσμα μαθητή;

ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ως ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) Ημαθίας με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και κάθε άλλον αρμόδιο σε τοπικό επίπεδο γιατί με τις αποφάσεις τους εξέθεσαν κι εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μαθητών-γονιών-εκπαιδευτικών και τους καθιστούμε υπεύθυνους για όποια τροπή μπορεί να πάρουν τα πράγματα.

Εκφράζουμε τέλος τις ευχές μας στους συναδέλφους, στους μαθητές και στους γονείς που νοσούν για ταχεία ανάρρωση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων