Απόψεις Κόσμος

“ΗΠΑ: Το στοίχημα του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν” γράφει ο Γιώργος Αλοίμονος

 

———–

Γιώργος Αλοίμονος

Μετά τη νίκη του Μπάιντεν, έρχεται η ανάγκη για διακυβέρνηση

Μπορεί να μην κατάφερε να γίνει Πρόεδρος ο Μπέρνι Σάντερς, η αριστερή συνείδηση των Δημοκρατικών, αλλά η στήριξή του ήταν και παραμένει κρίσιμη για την ευδόκιμο πορεία του νέου Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Το εύκολο κομμάτι της Προεδρίας του είναι η αντιστροφή των πολιτικών του Τραμπ. Το δύσκολο και σημαντικό είναι η δική του συνεισφορά και συγχρόνως να αποτελέσει βασική δύναμη διαμόρφωσης και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.

Οι πρώτες μέρες

Διανύουμε τις πρώτες εκατό ημέρες. Ο νέος Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία εγκαταστάθηκαν στον Λευκό Οίκο το προηγούμενο σαββατοκύριακο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους και οι βασικές συμβολικές κινήσεις άρχισαν. «Η κατοικία έχει και πάλι ζωή» ανέφερε μια πηγή του Λευκού Οίκου στο CNN. «Είναι η περίοδος του μήνα του μέλιτος, όπου όλα δείχνουν νέα». Τα διατάγματα υπογράφτηκαν και κάπως έτσι «σβήνει» η εποχή Τραμπ.

Τα μέλη της οικογένειας παρακολούθησαν ταινίες στον κινηματογράφο του Λευκού Οίκου, με συνοδεία σνακ από τους σεφ της οικίας, με τα περισσότερα από τα πέντε μεγαλύτερα εγγόνια των Μπάιντεν να συγκεντρώνονται στην αίθουσα, σύμφωνα με μια άλλη πηγή της Προεδρίας. Φυσικά, είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, καθώς όλοι φορούσαν μάσκες.

Την Κυριακή τα πρώτα σκυλιά έφτασαν από το Ντελαγουέρ, όπου περίμεναν μέχρι να ανοίξουν οι κούτες από τη μετακόμιση και να ετοιμαστούν οι χώροι ώστε να γίνει πιο άνετη η διαμονή για τους δύο γερμανικούς ποιμενικούς. «Ο Τσαμπ απολαμβάνει το νέο του κρεβάτι σκύλου δίπλα στο τζάκι και ο Μέιτζορ λατρεύει να τρέχει στο γκαζόν» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ο Τσαμπ ζούσε στην κατοικία του αντιπροέδρου κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ ο Μέιτζορ υιοθετήθηκε από την οικογένεια το 2018 από ένα καταφύγιο ζώων στο Ντελαγουέρ.

Επίσης την Κυριακή ο Πρόεδρος παρακολούθησε μια λειτουργία στην εκκλησία, μαζί με τον γιο του Χάντερ και τις εγγονές του Φίνεγκαν και Μέισι, ενώ σταμάτησε να πάρει και ένα μπέιγκελ. Η επίσκεψη των Μπάιντεν σε ένα κατάστημα εστίασης της Ουάσιγκτον, την πέμπτη ημέρα της Προεδρίας του, τον φέρνει σε αντίθεση με τις ενέργειες του προκατόχου του. Στα τέσσερα χρόνια του στην Ουάσιγκτον ο Τραμπ σπανίως έτρωγε έξω και, όταν το έκανε, επισκεπτόταν μόνο ένα μέρος – το εστιατόριο στο ξενοδοχείο Τραμπ.

Ο φόβος για την πανδημία

«Κάθε υπάλληλος φοράει μάσκα, ιδίως όταν είναι κοντά στην οικογένεια» πρόσθεσε ένα μέλος του προσωπικού, που τόνισε ότι η οικογένεια Μπάιντεν βγάζει τις μάσκες μόλις ανέβει στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκονται τα ιδιωτικά δωμάτια. Το μέλος του προσωπικού είπε στο CNN πως η πλειονότητα των εργαζομένων στον Λευκό Οίκο – συμπεριλαμβανομένων των μπάτλερ, οικονόμων και μαγείρων – έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και κάποιοι ακόμη και τη δεύτερη.

Διατάγματα, διατάγματα

Ο Πρόεδρος έχει υπογράψει περισσότερα από 20 διατάγματα και πιέζει για την ταχεία έγκριση των μελών της κυβέρνησής του από τη Γερουσία. Συγχρόνως ακροβατεί αναφορικά με την επικείμενη δίκη του Τραμπ, που όπως όλα δείχνουν δεν έχει πιθανότητες να καταδικαστεί – και να του στερηθεί η δυνατότητα να επαναδιεκδικήσει δημόσιο αξίωμα – καθώς δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται η πλειοψηφία των 2/3 της Γερουσίας.

Ο Μπάιντεν, που θέλει να συμφιλιώσει την Αμερική, δεν μπορεί να αγνοήσει και το γεγονός ότι η δίκη πρέπει να γίνει, ώστε να ικανοποιήσει και τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως η δίκη, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 Φεβρουαρίου, θα κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα. Ο Πρόεδρος θέλει μια πολιτική του μεσαίου χώρου, ενώ ο σκληρός πυρήνας των Δημοκρατικών επιθυμεί πιο προωθημένες αριστερές πολιτικές.

Σε στάση αναμονής

Τώρα όλα θα κριθούν και για τους Ρεπουμπλικανούς. Αφού «λέρωσαν» την ιστορία τους με την υποστήριξη του τραμπισμού, σε σημείο να απειληθεί η αμερικανική Δημοκρατία, τώρα βρίσκονται σε σταυροδρόμι: να συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν ή να διαχωρίσουν τη θέση τους; Αν το κάνουν, θα χάσουν συνολικά την κρίσιμη μάζα των λευκών ακροδεξιών ψηφοφόρων που εκφράζουν την Αμερική που είναι ξεχασμένη από την κυβερνώσα νομενκλατούρα.

Συγχρόνως, αν οι Δημοκρατικοί κινηθούν πιο αριστερά από το Κέντρο, κινδυνεύουν να ενεργοποιήσουν τις φοβικές αντιδράσεις των συντηρητικών Αμερικανών και να αποτύχει η προσπάθεια για μια ενωτική κεντρώα διακυβέρνηση.

Η πραγματικότητα είναι σαφής: Η Αμερική πονάει, χάνει καθημερινά ανθρώπους από την πανδημία, η φτώχεια δημιουργεί απόκληρους και ο κοινωνικός ρατσισμός είναι θεσμικός. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές με «χειρουργικές» επεμβάσεις που θα ενώσουν τον λαό, θα βάλουν όρια στο μονομερές αμερικανικό όνειρο και θα αντιμετωπίσουν τις θεσμικές αδικίες. Μάλλον ο Τζο Μπάιντεν έχει πολλή δουλειά να κάνει – όταν βεβαίως τελειώσει με τα επικοινωνιακά και τους συμβολισμούς…

«Θα επιστρέψουμε με κάποιον τρόπο»

Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τη Δευτέρα γραφείο στη Φλόριντα, το οποίο θα διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις του ως πρώην Προέδρου και θα προωθεί την πολιτική του ατζέντα.

«Το γραφείο θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της αλληλογραφίας του Ντόναλντ Τραμπ, των δημόσιων ανακοινώσεών του, των εμφανίσεών του και των δραστηριοτήτων του για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, αλλά και για τη συνέχιση της ατζέντας της πρώην κυβέρνησης μέσω ενεργειών και δημοσίων δράσεων ακτιβισμού» αναφέρει ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα κατά την οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέδωσε στη Γερουσία το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ, που αναφέρει ότι υποκίνησε σε εξέγερση με ομιλία προς τους υποστηρικτές του πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Η δίκη του στη Γερουσία αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 Φεβρουαρίου.

Στις αποχαιρετιστήριες δηλώσεις του την τελευταία ημέρα του στην Προεδρία, την περασμένη Τετάρτη, ο Τραμπ είπε στους υποστηρικτές του: «Θα επιστρέψουμε με κάποιον τρόπο».

Ο Τραμπ δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από εκείνη την ημέρα που μετέβη στο εξοχικό του θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα. Προτού παραδώσει την Προεδρία ο Τραμπ είχε μιλήσει με συνεργάτες του σχετικά με την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος που θα αποκαλείται Πατριωτικό Κόμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Και με σκωπτικό τρόπο αναλυτές αναφέρουν ότι μάλλον ο τέως Πρόεδρος δεν σκέφτεται να ανοίξει Προεδρική Βιβλιοθήκη, τουλάχιστον όχι ακόμη…

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων