Κόσμος Περιβάλλον

Σουηδία: Γέφυρες άγριας ζωής στους αυτοκινητοδρόμους

Η γέφυρα άγριας ζωής στο Εθνικό Πάρκο Banff, στην Αλμπέρτα του Καναδά 

Τα ζώα στο εξής θα μπορούν με ασφάλεια να μετακινούνται στο φυσικό περιβάλλον τους, χωρίς να κινδυνεύουν ούτε τα ίδια ούτε οι οδηγοί. Η λύση, παρότι μοιάζει καινούργια, έχει δοκιμαστεί λίαν επιτυχώς σε πολλές χώρες τα τελευταία 70 χρόνια. καιρός να τη δούμε και στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σαν τις ακόλουθες περνούν συχνά μπροστά από τα μάτια μας: «Αρκούδα σκοτώθηκε από αυτοκίνητο στην Καστοριά» – τρεις μήνες πριν. «Άλλη μία αρκούδα νεκρή (η πέμπτη μέσα στη χρονιά) σε τροχαίο στην Εγνατία Οδό» – πριν από τρία χρόνια. «Νεκρή βίδρα σε τροχαίο ατύχημα» πριν από τέσσερις μήνες.

Φυσικά οι παραπάνω ειδήσεις αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα της συνολικής εικόνας. Κάθε χρόνο δεκάδες άγρια ζώα (από αρκούδες και λύκους μέχρι αγριογούρουνα και ελάφια) χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν κάποιον αυτοκινητόδρομο. Αρκετές φορές μάλιστα, η σύγκρουση με ένα μεγαλόσωμο ζώο μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους και για τους οδηγούς.

Η περίφραξη σε μεγάλο τμήμα της Εγνατίας έχει περιορίσει ως έναν βαθμό τα ατυχήματα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της μετακίνησης των ζώων. Και ποια άραγε θα μπορούσε να είναι η λύση σε αυτό; Στη Σουηδία φαίνεται ότι υιοθετούν μία δοκιμασμένη, αποτελεσματική αλλά και εντυπωσιακή πατέντα.

Χιλιάδες τάρανδοι θα έχουν σύντομα ασφαλές πέρασμα στα βοσκοτόπια που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους

Όπως γράφει ο βρετανικός Guardian, κάθε Απρίλιο, οι διακοπές της κυκλοφορίας στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Σουηδίας είναι συχνές, καθώς εκατοντάδες τάρανδοι, που επιβλέπονται από ντόπιους βοσκούς Σάμι, διασχίζουν την άσφαλτο ξεκινώντας το ταξίδι τους δυτικά προς τα βουνά μετά από ένα χειμώνα στο φαράγγι κοντά στην πόλη Ουμέα.

Καθώς ο κύριος εθνικός αυτοκινητόδρομος έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα πολυσύχναστος, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις διασταυρώσεις, ειδικά εάν οι αστυνομικοί δεν φτάσουν εγκαίρως για να κλείσουν τον δρόμο. Μερικές φορές οι οδηγοί προσπαθούν να προσπεράσουν τα κοπάδια ταράνδων και τρομάζουν τα ζώα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Και κάπου εκεί έρχονται οι σουηδικές Αρχές για να δώσουν μία έξυπνη και ομολογουμένως εντυπωσιακή λύση στο πρόβλημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν δώδεκα οδογέφυρες ταράνδων για να βοηθήσουν τις μετακινήσεις των άγριων ζώων και να επιτρέψουν στα κοπάδια ταράνδων να φτάνουν πιο εύκολα και με ασφάλεια στα βοσκοτόπια.

Έτσι ελπίζουν πως με το έργο αυτό θα επιτρέψουν στους κτηνοτρόφους να βρίσκουν νέα εδάφη βοσκής και θα ανακουφίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Μάλιστα πιστεύουν ότι οι καταπράσινες γέφυρες θα είναι χρήσιμες και για άλλα ζώα, όπως λύγκες και άλκες, που θα μπορούν να μετακινούνται στο φυσικό τοπίο χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

(Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε κόκκινα καβούρια να χρησιμοποιούν μια ειδική γέφυρα που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτά στα Νησιά του Πάσχα)

Οι γέφυρες άγριας ζωής είναι μια λύση που υιοθετείται όλο και πιο συχνά σε όλο τον κόσμο. Στη Χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, έχουν χρησιμοποιηθεί υπόγειες διαβάσεις για να προστατεύουν τους ιαγουάρους από την κυκλοφορία. Οι φυσικές γέφυρες με κουβούκλιο στον Περουβιανό Αμαζόνιο βοήθησαν πιθήκους και διάφορα άλλα ζώα να περάσουν πάνω από τους αγωγούς φυσικού αερίου. Στο Νησί των Χριστουγέννων, έχουν κατασκευαστεί γέφυρες πάνω από δρόμους για να επιτρέπουν σε εκατομμύρια κόκκινα καβούρια να περνάνε από το δάσος στις παραλίες κατά την ετήσια μετανάστευσή τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γέφυρες άγριας φύσης βοηθούν στην αποτροπή εκατομμυρίων θανάτων ζώων που συμβαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους σε όλο τον κόσμο. Η λύση αυτή δεν είναι καινούργια, καθώς η πρώτη τέτοια γέφυρα κατασκευάστηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1950. Θα μπορούσε άραγε αυτή η πρακτική να χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα; Γιατί όχι.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας