Κορωνοϊός Κόσμος

Ρωσία: Προσφέρει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik V στην ΕΕ

———

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) μπορεί να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού ονόματι Sputnik V το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού στη Ρωσία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Twitter.

”Μετά την ολοκλήρωση του κύριου μέρους του μαζικού εμβολιασμού στη Ρωσία, το RDIF μπορεί να παράσχει στην ΕΕ 100 εκατ. δόσεις εμβολίου SputnikV που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 50 εκατ. ατόμων το 2ο τρίμηνο του 2021 (υπόκειται στην έγκριση του EMA). Το Sputnik V έχει εγκριθεί σε 15 χώρες και έχουν υποβληθεί έγγραφα για έλεγχο στον EMA”, αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανάρτηση.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, είχε δηλώσει ότι το πρώτο στάδιο της απόκτησης άδειας χρήσης του ρωσικού εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου. Η αίτηση για άδεια έκτακτης χρήσης του εμβολίου Sputnik V υποβλήθηκε από τον RDIF στις 22 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι οι χώρες του μπλοκ έχουν το δικαίωμα να πιστοποιούν στην εθνική αγορά και να αγοράζουν εμβόλια για δική τους χρήση που δεν έχουν λάβει πιστοποίηση στην αγορά της ΕΕ, τα οποία είναι απαραίτητα για τις επείγουσες ανάγκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η εκάστοτε χώρα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμβόλιο μόνο στην επικράτειά της, χωρίς το δικαίωμα μεταφοράς ή πώλησης σε άλλες χώρες της ΕΕ.

 capital.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων