Νάουσα - Άγιος Νικόλαος: Χειμωνιάτικος περίπατος στα νερά και τα πλατάνια του άλσους

.

Κυριακή απόγευμα. Τέλος ενός πολύ δύσκολου Γενάρη, με δυόμιση μήνες στην καραντίνα και με το άγχος μιας αβέβαιης λύτρωσης από το φάσμα του κορωνοϊού. Η ψυχολογία του καθένα ζητά μια έξοδο με τον μαγικό αριθμό 6, είτε για άσκηση είτε για περπάτημα.

Η Φαρέτρα διαλέγει τον Άγιο Νικόλαο, το άλσος της Νάουσας με τα αιωνόβια πλατάνια και τα νερά του ποταμού του, της Αράπιτσας, για έναν περίπατο μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Οι εικόνες που έχει κρατήσει η μνήμη από παλιότερες επισκέψεις, βαθιά μέσα στο χρόνο από παλιές μαθητικές εκδρομές, αλλά και  εικόνες πρόσφατες, είναι όλες πολύ διαφορετικές από τις σημερινές.

Οι εικόνες του τότε ήταν όλες γεμάτες χρώματα ήχους και  μυρωδιές. Όλες, γιατί  συνήθως ήταν άνοιξη ή καλοκαίρι. Τότε θυμόμασταν όλοι τον Άγιο Νικόλαο και θέλαμε να περπατήσουμε στο άλσος του.

Τώρα ήταν όλα πολύ διαφορετικά...

Έλειπαν οι παιδικές φωνές, οι σκανταλιές τους, τα σφιχταγκαλιασμένα ζευγαράκια,  τα χαμογελαστά πρόσωπα. Πού και πού κάποιοι μοναχικοί περιπατητές  με τη μάσκα, ακόμη κι εκεί, να σκεπάζει τα πρόσωπά τους.

Όμως η γοητεία ενός τέτοιου χώρου, ακόμη και μέσα στο χειμώνα, ακόμη και χωρίς χρώματα, χωρίς ήχους, είναι πάντα παρούσα.

Ο ήχος του μικρού ποταμού, που κατηφορίζει από τις πηγές του, είναι τώρα μέσα στη σιωπή ακόμη πιο δυνατός. Περνάει κάτω από τις μικρές ξύλινες γέφυρες ορμητικός και ακάθεκτος.

Τα πλατάνια του άλσους, πανύψηλα, έστω και χωρίς φύλλα, σκιάζουν επιβλητικά το χώρο, δένοντας το σκούρο καφέ των κορμών τους με το γκρίζο του νερού.

Κάτασπρες χήνες και καστανόμαυρες πάπιες βουτάνε στη μικρή λιμνούλα, χωρίς να τις φοβίζει το παγωμένο νερό.

Ένας μικρούλης σκύλος, πολύ θυμωμένος γιατί τον κρατά αιχμάλωτο το λουρί του, σπάζει για λίγο τη σιωπή και μας γαβγίζει, θέλοντας υποτίθεται να προστατέψει τη νεαρή κυρία που συνοδεύει.

Κάπου για λίγο τη συμφωνία των σκούρων χρωμάτων σπάζει στο χώμα ένα ρόδινο μικρούλι αγριολούλουδο που ανατέλλει. Η φύση ελπίζει και σιγά σιγά χαμογελάει μ' αυτά τα μικρά σημάδια που προμηνύουν την άνοιξη.

Γιατί, λοιπόν, να μην πιστέψουμε πως σε λίγο έρχεται και για μας μια άνοιξη, ένα χαμόγελο; Ας περιμένουμε καλύτερες μέρες...

far

Φωτογραφίες: faretra.info

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 35345 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια