Απόψεις Πολιτισμός

“Μην τα βάζετε με τον καιρό” γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

—————–

Ειρήνη Δασκιωτάκη

«Μην τα βάζετε με τον καιρό. Αν δεν άλλαζε κάθε λίγο και λιγάκι οι 9 στους 10 δεν θα ήταν σε θέση να ξεκινήσουν μία συζήτηση» είπε ο King Hubbard 1868 -1930, Αμερικανός χιουμορίστας. Ο δε Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Αμερικανός, νομπελίστας συγγραφέας έλεγε: « Θυμήσου να βάλεις τον καιρό στο αναθεματισμένο το βιβλίο σου, ο καιρός είναι πολύ σημαντικός.»

Καιρός για χιόνι… Γενάρης χιονοκουβαλητής!

Τι όμορφο να βλέπεις το χιόνι, ιδιαίτερα πάνω σε ένα ορεινό χωριό. Βλέπεις το χιόνι και σκέφτεσαι πως δεν είναι όλα τόσο άσχημα σε αυτόν τον κόσμο, αλλάζει η διάθεσή σου, νομίζεις πως  θεραπεύεσαι από καθετί που σε βαραίνει… Παίρνεις από την ελαφράδα του.

Γέμισε λοιπόν αυτές τις μέρες το fb από χιόνι. Παρέλασαν φωτογραφίες καλές, τέλειες, εξαιρετικές…. Τι θέλει ο άνθρωπος για να γίνει ευτυχισμένος; Μία ενορχήστρωση της φύσης φτάνει για να αλλάξει το τοπίο. Ξυπνάς ένα πρωινό και νιφάδες αέρινες στροβιλίζονται και φεγγοβολούν στη λάμπα του ηλεκτρικού απέναντι, καθώς πέφτουν στη γη… Γίνεσαι παιδί, θέλεις να φορέσεις μπότες, σκούφο, κασκόλ, γάντια και να βγεις έξω στο χιόνι να το αγγίξεις, να το νιώσεις στο πρόσωπό σου.

Οι αδέσποτες γατούλες κουρνιάζουν στο μπαλκόνι, πάνω στα χαρτόκουτα που έχεις βάλει για να προστατεύονται το χειμώνα… Μουδιασμένες φαίνονται, ανήσυχες πολύ, σε κοιτάζουν ίσια στα μάτια. Ξέρω τι θέλουν να μου πουν! Θέλουν να γίνει το θαύμα και να ανοίξω το παράθυρο για να μπούνε μέσα.

Τα αδέσποτα ζώα τριγυρνάνε σα χαμένα στις χιονισμένες νύχτες, στις άσπρες νύχτες του χειμώνα. Οι άστεγοι, αδέσποτα όντα και αυτοί βρίσκουν τα δικά τους καταφύγια για να περάσουν  τις νύχτες τους, ξαπλωμένοι  σε χαρτόνια πρόχειρα, κουκουλωμένοι μέσα σε αυτοσχέδια κρεβάτια-χαρτόκουτα.

Οι πρόσφυγες στις δομές δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε επαρκές ηλεκτρικό ρεύμα, σε θέρμανση και ζεστό νερό. Οι  χαμηλές θερμοκρασίες και η διαβρωτική υγρασία, τα εκατοντάδες παιδιά και τα πολλά άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες στεγάζονται πολλές φορές σε σκηνές, όπου το κρύο είναι ανυπόφορο… Το χιόνι γίνεται απειλή τα βράδια και όταν φυσάει, δεν μπορούνε να κοιμηθούν.

Το κρύο δαγκώνει, καταρρακώνει τον άνθρωπο που ζει σε τέτοιες συνθήκες…
« Κ’  επάνω εις την χιόνα, έπεσε χιών. Και η χιών εστοιβάχθη, εσωρεύθη δύο πιθαμάς, εκορυφώθη. Και η χιών έγινε σινδών, σάβανον.» ( Έρωτας στα χιόνια, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)

Δύσκολος ο χειμώνας κι ας είναι το χιόνι όμορφο και λευκό και ας αστραποβολάει στο φως του ήλιου και ξεχωρίζει η κάθε νιφάδα, μικρά  κρυσταλλάκια πολύτιμα και παγερά.

Δεύτερος χρόνος με Covid-19, δεύτερος χειμώνας …
Τα εισοδήματα στα νοικοκυριά μειώνονται, η ενεργειακή φτώχεια συνεχίζεται, για πολλούς παίρνει διαστάσεις δραματικές, καθώς πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας αδυνατούν να θερμάνουν τα σπίτια τους σε ικανοποιητικό βαθμό και με ασφαλή τρόπο …
«Έχει σημασία ποια είναι η θερμοκρασία στο δωμάτιο, είναι πάντα θερμοκρασία δωματίου.»  Steven wright 1955, Αμερικανός ηθοποιός.

Η κρίση συνεχίζεται, η κρίση η υγειονομική κούμπωσε τέλεια στην οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών.
«Χειμώνα πολυέξοδε, και λιγοδούλη.»
«Κάνει κρύο κάνει τσίφι για το δόλιο το κοτσύφι.»
«Ο πλούσιος έχει πάγο το καλοκαίρι και πάγο το χειμώνα.»

«Ο χειμώνας αν δεν πιάσει κι ο χιονιάς αν δεν πλακώσει, ούτε λάδι, ούτε στάρι, ούτε ανθούς η γη θα δώσει.»
Ωφέλιμο είναι το χιονάκι για τους γεωργούς, για τις ρίζες των δέντρων και για τους σπόρους που έχουν σπαρθεί. Τα δημητριακά καλύπτονται από το χιόνι και προστατεύονται από τους παγερούς ανέμους….

Οι νιφάδες του χιονιού πέφτουν από τις μακριές γενειάδες και τα φαρδιά μανίκια των ενδυμασιών του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αθανασίου, έτσι λένε οι λαϊκές δοξασίες. Το πρώτο χιόνι ανεξάρτητα από την ημέρα και τον μήνα που θα εμφανιζόταν το θεωρούσαν θεραπευτικό. Κυλιούνταν σε αυτό το χιόνι, έπλεναν με αυτό τα πρόσωπά τους, για να έχουν υγεία…

«Η φύση δεν βιάζεται ποτέ, κι όμως τα πάντα γίνονται στην ώρα τους.» (Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος)

Γι’ αυτό…
Μην τα βάζετε με τον καιρό!

Καλή εβδομάδα με υγεία και χρόνια πολλά στις Αθανασίες και στους Αθανάσιους!

Ει. Δα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας