Απόψεις Κοινωνία

“Νέα «αντίδωρα» στήριξης της οικονομίας” γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 αλλά και 6, η μείωση των ενοικίων, το «πάγωμα» των επιταγών και η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα η πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 οριστικοποιείται για το τέλος Ιανουαρίου ενώ ένας έκτος κύκλος επιστρεπτέας έρχεται τον Μάρτιο, μαζί με ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων με πτώση τζίρου άνω του 30% που είχαν ζημιές το 2020.

H στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου συνδυάζεται με ένα νέο σχέδιο «Γέφυρα», που θα αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, με την κάλυψη μέρους των δόσεων «πράσινων» και μη δανείων στο πρότυπο του σχεδίου «Γέφυρα», που ξεκίνησε να πληρώνει τα νοικοκυριά από τον Νοέμβριο. Παράλληλα, επιχειρείται να ξεκινήσει και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για δάνεια σε επιχειρήσεις μέσω των εμπορικών τραπεζών, στο πρότυπο του πακέτου Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα επεκτείνει και τον Ιανουάριο το πακέτο μέτρων στήριξης, που περιλαμβάνει, πέραν της επιστρεπτέας, τη μείωση των ενοικίων με την αποζημίωση των ιδιοκτητών, τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το μέτρο της κάλυψης των επιταγών, την αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, αλλά και την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Αλώστε, σύμφωνα και με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η μέθοδος του click away περιόρισε σε έναν βαθμό τις απώλειες τζίρου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά το πλήγμα ήταν πάρα πολύ μεγάλο, ειδικά σε κλάδους όπως το εμπόριο ανδρικών και γυναικείων ρούχων, η εστίαση, τα ξενοδοχεία και γενικότερα ο τουρισμός.

Έως 15 Ιανουαρίου
Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, έως τις 15 Ιανουαρίου επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

H πλατφόρμα για την υποβολή των στοιχείων του τζίρου 2020 αλλά και του αιτήματος ενδιαφέροντος έχει ανοίξει, ενώ το υπουργείο Οικονομικών στη συνέχεια θα υπολογίσει, με βάση τα δεδομένα τα οποία θα συλλέξει, τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα διανεμηθεί το περίπου 1,5 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει για αυτό τον κύκλο επιστρεπτέας.

Στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 196.700 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ωστόσο οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Το YΠ.OIK. υπολογίζει ότι μπορεί να υποβάλουν αίτηση περίπου 400.000 επιχειρήσεις. Στόχος του είναι να καταβληθούν τα ποσά έως το τέλος του μήνα για να ακολουθήσει ένας ακόμα κύκλος επιστρεπτέας, ο έκτος, ο οποίος θα καλύπτει την πτώση τζίρου τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Αν η αγορά δεν ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες, τότε, όπως έχει προαναγγελθεί από τον Σταϊκούρα θα ακολουθήσει και έβδομος κύκλος επιστρεπτέας. Και σε αυτό τον κύκλο το ήμισυ του ποσού 50% θα συνιστά επιδότηση, ενώ το ελάχιστο ύψος χορήγησης ξεκινάει από τα 1.000 ευρώ. Όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30.6.2021. Ο εν εξελίξει κύκλος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο 2020.

Παράταση παλαιών μέτρων
Και για τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων – εργοδοτών μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
Συνεχίζεται και η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων και δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου.

Ένα νέο εργαλείο
Στα μέσα Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να ενεργοποιήσει ένα νέο εργαλείο στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Κομισιόν. Επιτρέπει να χρηματοδοτηθούν (μέσω επιδοτήσεων, δανείων και εγγυήσεων) εταιρείες που πληρούν τρία χαρακτηριστικά:

● Έχουν πτώση τζίρου κατά 30% ένα συγκεκριμένο διάστημα της πανδημίας, το οποίο επιλέγει κάθε κυβέρνηση.

● Το ίδιο διάστημα είναι ζημιογόνες.

● Διατηρούν τη ζημιογόνα θέση τους ακόμα και αν προσμετρηθούν όλες οι παρεμβάσεις στήριξης, στις οποίες έχει προβεί η κάθε κυβέρνηση (όπως για παράδειγμα μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδοτήσεων του EΣΠA κ.λπ.).

Το εργαλείο αυτό είναι πολύ πιθανό να στοχεύσει σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες τζίρου ή σε εταιρείες οι οποίες, λόγω του ότι έχουν τροφοδοτηθεί από άλλα εργαλεία στήριξης, έχουν απολέσει το περιθώριο χρηματοδότησής τους. Επιπλέον μετράει τις ζημιές σε μία προσπάθεια να στηρίξει κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν μεγάλες δαπάνες ή έχουν μεγάλα πάγια. Για παράδειγμα για ΔEKO, για πληρωμή ενοικίων, για αμοιβές προσωπικού κ.λπ.

Ονομάζεται πανευρωπαϊκά «ενισχύσεις με τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες» και παρέχει το δικαίωμα επιδότησης έως 3 εκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια είναι ένα εργαλείο που, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, μπορεί να καλύψει και ένα κενό που αφήνει η επιστρεπτέα (αφού δεν επιδοτεί εταιρείες με προσωπικό πάνω από 1.000 άτομα, δηλαδή τους πολύ μεγάλους του ελληνικού επιχειρείν).

Ουσιαστικά επιτρέπει στο κράτος να συνεισφέρει στις εταιρείες μέρος των εξόδων τους. Μπορεί να χορηγηθεί έως το τέλος Ιουνίου του 2021 και θα καλύπτει μέρος από τις πάγιες δαπάνες που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

H ενίσχυση μπορεί να καλύπτει έως το 70% ή το 90% των δαπανών, που δεν καλύπτονται από άλλη πηγή, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Μείωση ενοικίων
Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την καταβολή από το κράτος του 50% της απώλειας από τη μείωση του μισθώματος του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων για τον Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί από την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021. Για τον Δεκέμβριο η καταβολή αναμένεται να γίνει από τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Αναστολή πληρωμών επιταγών
Με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή θα χορηγηθούν διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή):

Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2.1.2021 και έως τη δημοσίευση της διάταξης θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία» εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28.2.2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων