Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Γιάννης Μαρκόπουλος «Ανα-γέννηση: Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη»

——————–
Το μουσικό σκηνικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου την Τετάρτη στο κανάλι της Βουλής

Το εξαιρετικό μουσικό σκηνικό έργο «Ανα-γέννηση: Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη», που συνέθεσε ο μουσουργός Γιάννης Μαρκόπουλος, σε 2 πράξεις και 4 ενότητες, παρουσιάζει την Τετάρτη 6 Γενάρη στις 21.00 ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων.

Το συγκεκριμένο έργο άνοιξε τον Κύκλο Ελληνικής Μουσικής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 1995-1996 και παρουσιάστηκε στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη του 1995, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Το 1997 ο συνθέτης, προσκεκλημένος από κρατικούς πολιτιστικούς φορείς του Βελγίου, μετέγραψε το έργο για πλήρη συμφωνική ορχήστρα και το παρουσίασε στο θέατρο «Palais des Beaux Arts» των Βρυξελλών.

Το λιμπρέτο οργανώνεται και συναρμολογείται από τον ίδιο τον Γιάννη Μαρκόπουλο, πολλές φορές σε στίχους του ιδίου, με άριες σε χορωδιακή σύμπλεξη, παλαιά κείμενα του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα, κείμενα ανωνύμων και επωνύμων Βυζαντινών λογίων, ειδικές επιλογές από την αναγεννησιακή κρητική ποίηση, αλλά και σύγχρονη ελληνική ποίηση, με ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Γιώργη Γιατρομανωλάκη και Γιώργου Σαραντάρη. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης στο ειδικό σημείωμά του για το έργο, εμπνέεται από μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον ελληνισμό, αφήνοντας τη φαντασία του να περιπλανηθεί στους παλαιούς μουσικούς ήχους που έπαιζαν οι συντροφιές της Κωνσταντινούπολης, της Βενετιάς και των πόλεων της Κρήτης και της Μικράς Ασίας.

Πρώτη πράξη: Α) Ενότητα της Άλωσης – Β) Ενότητα της Βενετίας

Δεύτερη πράξη: Γ) Ενότητα Ερωτόκριτος – Δ) Ενότητα Αναγέννηση

Στην ερμηνεία -που προβάλλεται σε ειδική επεξεργασία για την Τηλεόραση της Βουλής- η υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου, οι τενόροι Ζάχος Τερζάκης και Τάσος Γέρου, οι τραγουδιστές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασιλική Λαβίνα και Αλκίνοος Ιωαννίδης, καθώς και οι χορωδίες «Fons Musicalis» σε διεύθυνση Κωστή Κωνσταντάρα, το Χορωδιακό Εργαστήρι Αθηνών και η Βυζαντινή Χορωδία της Μακεδονίας με χοράρχη τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο, άρχοντα πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Αφήγηση: Όλια Λαζαρίδου

Ορχήστρα: «Παλίντονος Αρμονία»

Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον συνθέτη

Σκηνοθεσία: Πλούταρχος Καϊτατζής

Σκηνικά – κοστούμια: Νίκος Πετρόπουλος

Επιμέλεια – παρουσίαση: Κωνσταντίνος Κακαβελάκης

banner-article

Ροη ειδήσεων