Κορωνοϊός Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου των δικηγόρων

Οι δικηγόροι είναι από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας, τόσο κατά το πρώτο, όσο και κατά το δεύτερο κύμα της, ενώ αναλογικά έχουν λάβει μικρότερη στήριξη σε σχέση με άλλες επαγγελματικές ομάδες. Πολλοί μαχόμενοι δικηγόροι βρίσκονται πια στα όρια των αντοχών τους να καλύψουν ακόμη και βασικές βιοτικές τους ανάγκες, ενώ οι νέοι και οι ασκούμενοι δικηγόροι δεν εντάσσονται σε καμία οικονομική ενίσχυση αυτή τη στιγμή, παρ’ όλο που είναι πλήρως εξαρτώμενοι από τα δικηγορικά γραφεία στα οποία εργάζονται.

Αυτή την κρίσιμη ώρα τασσόμαστε με τα αιτήματα και τις προτάσεις του δικηγορικού κόσμου της χώρας και των θεσμικών τους οργάνων εκπροσώπησης, που αρθρώνουν κραυγή αγωνίας και έντονης διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απουσία ουσιαστικής και αποτελεσματικής στήριξης του κλάδου, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες, των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πάρει τις ευθύνες της και να θεσμοθετήσει μέτρα στήριξης χωρίς άλλη καθυστέρηση. Θα πρέπει άμεσα να χορηγηθεί επίδομα ειδικού σκοπού για τον μήνα Δεκέμβριο και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, να ανασταλούν οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ή (κατ’ επιλογήν) να προβλεφθεί η μείωση κατά 25% του οφειλόμενου ποσού σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών υποχρεώσεων και να διευκολυνθεί η ένταξη των δικηγόρων στην οικονομική ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, η οποία πρέπει να γίνει με βάση τη μείωση του εισοδήματός τους αποκλειστικά και μόνο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αναστολή του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για την χρονιά που διανύουμε, κατά την οποία τα εισοδήματα των δικηγόρων υπέστησαν κάθετη μείωση από 40% έως και 95% κατά τους μήνες της αναστολής, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία των γραμματίων προείσπραξης των Δικηγορικών Συλλόγων.

M΄ αυτό το σκεπτικό και τις προτάσεις καταθέτουμε ερώτηση στην Βουλή και αναμένουμε τις απαντήσεις και τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας