Κοινωνία Κορωνοϊός

Δικαστές κατά πυλών ψεκασμού στα δικαστήρια – Αναποτελεσματικές και επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών

Με αφορμή προειδοποίηση του ΕΟΦ σχετικά με την επικινδυνότητα των πυλών ψεκασμού στις εισόδους των δικαστηρίων για προστασία από τον COVID-19, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σημερινή ανακοίνωσή της καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης «να υπαναχωρήσει άμεσα από τον αρχικό σχεδιασμό του για αγορά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και απρόσφορων για την προστασία από την πανδημία πυλών ψεκασμού» και παράλληλα καλεί τις διοικήσεις των δικαστηρίων «να αναμένουν τις επίσημες θέσεις των αρμόδιων φορέων» ως προς την επικινδυνότητα των επίμαχων πυλών. Παράλληλα, αναφέρει η ΕΔΕ ότι «όσοι εντός και εκτός του δικαστικού σώματος υποβάθμιζαν τη σπουδαιότητα του ζητήματος βρίσκονται τώρα εκτεθειμένοι».

Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η προχθεσινή απόφαση του ΕΟΦ σχετικά με την επικινδυνότητα των πυλών ή θαλάμων ψεκασμού για την υγεία των πολιτών συνιστά πλήρη δικαίωση της θέσης που εξ αρχής και χωρίς περιστροφές έλαβε η Ένωσή μας ως προς την ανάγκη να γνωμοδοτήσει η επιστημονική κοινότητα πριν την τοποθέτηση των συγκεκριμένων μηχανημάτων.

Για τον λόγο αυτό καλέσαμε τις διοικήσεις των δικαστηρίων να αναμείνουν τις επίσημες θέσεις των αρμόδιων φορέων.

Όσοι εντός και εκτός του Δικαστικού Σώματος υποβάθμιζαν τη σπουδαιότητα του ζητήματος βρίσκονται τώρα εκτεθειμένοι.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να υπαναχωρήσει άμεσα από τον αρχικό σχεδιασμό του για αγορά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και απρόσφορων για την προστασία από την πανδημία πυλών ψεκασμού.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι πύλες αυτές δεν μπορούν πλέον να τοποθετηθούν ούτε καν σε επίπεδο προαιρετικής χρήσης.

Τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για την αγορά αυτών των πυλών ζητούμε να διατεθούν για την κάλυψη σημαντικών ελλείψεων που παρατηρούνται στα δικαστήρια ως προς τα μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό».

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

Να σημειωθεί πως χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποίησε ότι ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων πριν την είσοδό τους σε συγκεκριμένο χώρο δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει την διάδοση μεταδοτικών ιών, όπως ο Covid-19. Επιπλέον, δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση.

banner-article

Ροη ειδήσεων