Περιβάλλον Τοπικά

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Όχι άλλες ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς υγειονομικής κρίσης, με το λαό μας να βιώνει τις ολέθριες συνέπειες της εγκατάλειψης του ΕΣΥ από τις κυβερνήσεις, η “Αιολική Βερμίου ΑΕ”συνεχίζει απρόσκοπτα και προκλητικά την εφαρμογή του σχεδίου της για δημιουργία νέων αιολικών πάρκων στο Βέρμιο, προβλέποντας σε μειωμένες λαϊκές αντιδράσεις λόγω της συγκυρίας.

Με δελτίο τύπου, σε ορισμένα τοπικά ΜΜΕ, ενημέρωσε για το σχεδιασμό της με το προπαγανδιστικό επιχείρημα της «μείωσης του αριθμού των αιολικών πάρκων» σε σχέση με αυτόν που αρχικά είχε ανακοινωθεί, καθώς και του «οικονομικού οφέλουςύψους1,2 εκ.ευρώ» που υποτίθεται θα προκύψει για τους Δήμους Βέροιας – Νάουσας και τις Κοινότητες Κουμαριάς – Σελίου.

Δε μπορούμε να μη θυμίσουμε στο σημείο αυτό πως στο Βέρμιο είναι ήδη εγκατεστημένα αιολικά ισχύος 84 MW, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση πρόκειται να προστεθούν άλλα 315 MW. Σε ένα ομαλό και εύκολα προσβάσιμο βουνό με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό του είναι χαμηλό, όχι όμως και ο ορεινός και φυσιολατρικός τουρισμός.

Ένα βουνό που φιλοξενεί δύο χιονοδρομικά κέντρα και παρουσιάζει δυναμική κτηνοτροφία.Η επένδυση αυτή, οδηγεί στην περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του Βερμίου. Η παραδοχή της εταιρίας πως «η αξιοποίηση νέας τεχνολογίας ανεμογεννητριών» θα μειώσει τις επεμβάσεις στο περιβάλλον και τις διανοίξεις της δασικής οδοποιίας, αποτελεί κραυγαλέα επιβεβαίωση των καταστροφικών συνεπειών για το περιβάλλον.

Κριτήριο των επενδύσεων στο χώρο της αιολικής ενέργειας δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φθηνή ενέργεια και η προστασία του περιβάλλοντος, όπως διατείνονται τα μονοπώλια, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι τους σε τοπικό επίπεδο, αλλά ημ εγιστοποίηση των κερδών τους.“Πράσινα” κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους,“πράσινα” χαράτσια για το λαό μέσα από την επιβολή τέλους ΑΠΕ, σε συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας.

Λέμε όχι στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.

banner-article

Ροη ειδήσεων