Κοινωνία Πολιτική

Επέτειος Πολυτεχνείου: Όργιο αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών του ΚΚΕ που τηρούσαν τα μέτρα προστασίας

Με τη χρήση των οχημάτων εκτόξευσης νερού, με πυκνή ρίψη δακρυγόνων, ξύλο και προσαγωγές η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι συμμετέχοντες τηρούσαν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει «το σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής». Πάνω από 100 προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι στιγμής σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Η αστυνομία, εξαπολύοντας απρόκλητη επίθεση σε μια συμβολική διαδήλωση, «έπνιξε» στα δακρυγόνα τους συγκεντρωμένους και με τη βοήθεια των ΜΑΤ τους απώθησε προς την Ομόνοια, θέλοντας να πάρει… ρεβάνς για την πρωινή διαδήλωση, έξω από την αμερικανική πρεσβεία, κάτω από τη μύτη της, ενώ νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσιούμπας κατέθεσε στεφάνι στο πρώην κολαστήριο του ΕΑΤ- ΕΣΑ.

«Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η Αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών» επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η Αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών» επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα» υπογραμμίζει, καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Χάρη στην ψυχραιμία των διαδηλωτών δε θρηνήσαμε θύματα

H Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «το σημερινό όργιο καταστολής απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε στο μέγιστο βαθμό όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με χημικά, αύρες, με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, με προπηλακισμούς βουλευτών του ΚΚΕ, με στοχοποίηση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές και βίαιους τραυματισμούς διαδηλωτών».

«Χάρη στην ψυχραιμία των διαδηλωτών δε θρηνήσαμε θύματα. Με ιδιαίτερο μένος στοχοποιούσαν συνδικαλιστές, ορμούσαν αδιακρίτως για να απομονώσουν νεολαίους και παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Οι πρώτοι που δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση ήταν οι φυλακισθέντες-εξορισθέντες 1967-74. Οι νέες κατασταλτικές δυνάμεις με τα μηχανάκια, με τα χρυσαυγήτικα σύμβολα πάνω στα κράνη τους, λειτουργούσαν σαν αγέλες μέσα στο πλήθος. Στόχος ήταν να υπάρξουν θύματα» επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταλήγοντας: «Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες! Αν κάποιος πρέπει να συλληφθεί άμεσα, είναι ο υπουργός Δημόσιας τάξης!».

Όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επίθεσης προπηλακίστηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και άλλοι βουλευτές του κόμματος, ενώ έγιναν δεκάδες προσαγωγές.

Ήδη έγινε παρέμβαση, από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για την απελευθέρωση των κρατουμένων. Σημειώνεται, πως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα επτά άτομα που είχαν προσαχθεί από την οδό Πανεπιστημίου, κατά την επέμβαση της Αστυνομίας στην συγκέντρωση μελών του ΚΚΕ.

https://twitter.com/dromografos/status/1328676938978897930?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1328676938978897930%7Ctwgr%5E&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.topontiki.gr%2Farticle%2F416086%2Fepeteios-polytehneioy-orgio-astynomikis-vias-se-varos-diadiloton-poy-tiroysan-ta

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση με τίτλο “Τα σημερινά γεγονότα στην επέτειο του Πολυτεχνείου” και εξιστορεί από την αρχή μέχρι το τέλος, τη δική της εκδοχή για την απρόκλητη επίθεση στη συγκέντρωση του ΚΚΕ.

«Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία», προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζοντας πως «όλα τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα», και υπογραμμίζει ότι:

  • Δεν υπήρξε κανένα “όργιο αστυνομικής βίας, αλλά εφαρμογή του νόμου που ισχύει για όλους τους πολίτες, ενώ οι μέθοδοι διάλυσης των συγκεντρωμένων ασκήθηκαν κλιμακωτά, με τελευταία τα δακρυγόνα.

  • Τα άτομα στην συγκέντρωση του ΚΚΕ προσήλθαν με παραπλανητικά SMS.

  • Για όσα εκτυλίχτηκαν ήταν ενήμερος εισαγγελέας.

  • Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας