Κοινωνία

Επέτειος Πολυτεχνείου: Επίθεση της αστυνομίας και στη Θεσσαλονίκη

Έξι συλλήψεις, 28 προσαγωγές και 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, είναι ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν φοιτητές, εργαζόμενοι, μέλη συλλογικοτήτων και κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά την φετινή απαγόρευση λόγω της πανδημίας.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για 120 άτομα τα οποία «συγκεντρώθηκαν ξαφνικά από διάφορα σημεία, στον οδικό κόμβο Αγίας Σοφίας – Τσιμισκή – Καρόλου Ντηλ», όπου «εγκλωβίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η πορεία προς το Προξενείο των ΗΠΑ».

Κατά την ίδια ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις και επιπλέον 28 προσαγωγές από το σημείο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ συνολικά επιβλήθηκαν 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ για… άσκοπες μετακινήσεις στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν γύρω στις 3:30μμ, από το ύψος της πλατείας Αγίας Σοφίας, τηρώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες, αλλά προτού φτάσουν στο προξενείο των ΗΠΑ, οι αστυνομικές δυνάμεις τους έκλεισαν τον δρόμο.

Μισή ώρα αργότερα, η αστυνομία κινήθηκε για βεβαίωση προστίμων παραβάσεων μετακίνησης και οι διαδηλωτές άρχισαν να συμπτύσσονται, σχηματίζοντας, με τα χέρια τους, αλυσίδες στο ύψος της πλατείας Αγίας Σοφίας, ενώ συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα.

Με αποστάσεις μεταξύ τους και σταδιακά, σε ομάδες των τριών, τεσσάρων ατόμων, αποχώρησαν οι διαδηλωτές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από την οδό Τσιμισκή, μέσω της πλατείας Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο έσπευσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης και ζήτησαν από την αστυνομία να σταματήσουν οι βεβαιώσεις προστίμων και να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Τελικά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο και η οδός Τσιμισκή δόθηκε σε κυκλοφορία.

banner-article

Ροη ειδήσεων