Κορωνοϊός

Σαρώνει τη χώρα ο κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Μάχη για να μην γίνει Μπέργκαμο

Μάχη με τον χρόνο δίνουν πολιτεία και επιστήμονες για να περιορίσουν τη διασπορά της πανδημίας. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη οριακή, με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να απευθύνει δραματική έκκληση σε γιατρούς να έρθουν στις ΜΕΘ της πόλης και την κυβέρνηση να εξετάζει το κλείσιμο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην συμπρωτεύουσα.

Η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ενώ οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως η Θεσσαλονίκη εκπέμπει καμπανάκι κινδύνου, με τις ΜΕΘ να λιγοστεύουν επικίνδυνα και τους αριθμούς που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ να αποτελούν καθημερινά ρεκόρ.

Δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών σχολείων ανέφερε μεταξύ άλλων η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όπως ανέφερε από την αρχή της κρίσης ακούνε τους ειδικούς και οι ειδικοί δεν το έχουν συστήσει αυτό ακόμα ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων.

 

Στην περίπτωση που προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων η υπουργός δήλωσε πως θα κινηθούν σε 2 επίπεδα που είναι έτοιμα:
1.  Εκπαιδευτική τηλεόραση
2. Τηλεκπαίδευση

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τους 43 θανάτους την Τετάρτη, τα 2.752 νέα κρούσματα και τους 297 διασωληνωμένοι ασθενείς, κλονίζουν τα όρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ, η Θεσσαλονίκη παλεύει με μόνο 16 κενές κλίνες Covid-19. Ειδικότερα, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, προβλέπεται επίσης μεταφορά ασθενών σε όμορες υγειονομικές περιφέρειες, η διάθεση ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 για αεροδιακομιδές, καθώς και κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πληροφορίες ακόμη ανέφεραν οτι το 424 Γενικο Στρατιωτικο Νοσοκομείο, ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμα και τους χώρους στο υπόγειο – πυρηνικό καταφύγιο.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κρισιμότητα της κατάστασης,  ενώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο στήνονται τέντες, ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα πιθανά κρούσματα με τους υπόλοιπους ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και το ενδεχόμενο εγκατάστασης κλινών ΜΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Ασθενείς σχηματίζουν ουρές στον προαύλιο χώρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, ενώ σήμερα καλύπτει επικουρικά την εφημερία και το Διαβαλκανικό, σε μια προσπάθεια για την αποσυμφόρηση των ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία.

Μεγάλο τμήμα του νοσοκομείου έχει μετατραπεί αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19, ενώ από τις 50 κλίνες που προστίθενται στη Βόρεια Ελλάδα, οι 15 είναι στο Ιπποκράτειο.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική, εξαντλούνται και οι άνθρωποι και οι κλίνες, είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Κάτοικος και ο ίδιος της συμπρωτεύουσας, απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και στους γιατρούς να βοηθήσουν το κρατικό σύστημα υγείας.

«Φοβάμαι ότι το πρόβλημα που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη αφορά όλη την Ελλάδα· καμιά περιοχή δεν είναι στο απυρόβλητο», είπε, τονίζοντας ότι η πιστή, καθολική και διαρκής τήρηση των μέτρων είναι η μόνη λύση.

«Τρέμω στην ιδέα να δούμε στο λεκανοπέδιο κάτι σαν την κορύφωση της Θεσσαλονίκης. Απευθύνω έκκληση σε όλους όσους δεν βρίσκονται στο συναγερμό, στην “πυρκαγιά” της Θεσσαλονίκης, να είναι προσεκτικοί, γιατί θα είναι μια τραγωδία, που όμως μπορεί να αποφευχθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω» τόνισε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοιού, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα.

“Το λοκντάουν να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση” συνέστησε. Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ, δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» πρόσθεσε.

Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν , ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων, εξήγησε ο καθηγητής προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο  lockdown.

Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε, καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά  τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί.

“Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση.’ είπε.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Έως τις 10πμ η ΠΟΕΔΗΝ κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στους προαύλειους χώρους των νοσοκομείων της πόλης για τα προβλήματα στην υγεία εν καιρώ πανδημίας.

Σε τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για επιπλέον μέτρα υγιεινής σε χώρους εργασίας κάλεσαν και σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Στις 10.30 στο κτήριο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στις 11.00 στην υγειονομική υπηρεσία Κ. Μακεδονίας και στις 12 στα Δικαστήρια.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας