Απόψεις Κόσμος

«Μεσουρανούν» Google και Facebook – Τεράστια κέρδη από διαφημίσεις, αλλά και έρευνα της Δικαιοσύνης για την Google

Υπατία Κοκκινάκη

Η Google παρουσίασε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, ενώ την ίδια στιγμή ο κολοσσός της διαδικτυακής αναζήτησης ασχολείται με μια αντιμονοπωλιακή αγωγή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Παρά τις δυσκολίες, η επιχείρηση εξακολουθεί να ακμάζει. Η έκθεση εσόδων, η οποία έδειξε καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα και κέρδη, παρέχει μια εικόνα των τεράστιων δραστηριοτήτων αναζήτησης και διαφήμισης της εταιρείας, δύο βασικές πτυχές που έχουν προσελκύσει τον σοβαρότερο έλεγχο από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές.

Από την άλλη, τα κέρδη και τα έσοδα του τρίτου τριμήνου του Facebook ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street, ακόμη και όταν οι διαφημιστές μποϊκοτάρισαν το κοινωνικό δίκτυο για να ασκήσουν πίεση στην εταιρεία να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους.

Ισχύς και ανάκαμψη
«Είχαμε ένα ισχυρό τρίμηνο, σύμφωνα με το ευρύτερο διαδικτυακό περιβάλλον» δήλωσε ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Google.

Το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου η μητρική εταιρεία της Google Alphabet έφτασε τις πωλήσεις της στα 46,2 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας εύκολα τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 42,9 δισ. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 16,40 δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες αναλυτών για 11,29 δολάρια ανά μετοχή. Οι μετοχές της Alphabet σημείωσαν άνοδο σχεδόν 9%.

Τα οικονομικά αποτελέσματα σηματοδοτούν μια ανάκαμψη για την εταιρεία. Το περασμένο τρίμηνο οι πωλήσεις της Google παρουσίασαν μείωση για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η εταιρεία κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της από διαφημίσεις, αλλά πολλές εταιρείες – ιδίως στον κλάδο των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας – αποφάσισαν να τις αποσύρουν, καθώς οι άνθρωποι κλείνονταν στα σπίτια τους εξαιτίας της πανδημίας.

Η ισχύς της Google προέρχεται από τις επιχειρήσεις της με τις ψηφιακές διαφημίσεις, οι οποίες προσφέρουν περίπου το 85% των περίπου 160 δισ. δολαρίων σε ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας.

Η διαφήμιση τροφοδοτείται από τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας, η οποία επεξεργάζεται περίπου το 90% των διαδικτυακών αναζητήσεων σε όλο τον κόσμο.

Είναι αυτή η κυριαρχία που τράβηξε την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλε μια τεράστια αγωγή, η οποία έγινε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η Google στην εικοσιδυάχρονη ύπαρξή της.

Μέσα από την αγωγή, η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τον τεχνολογικό «γίγαντα» ότι κατέχει παράνομα μονοπώλια στη διαδικτυακή αναζήτηση και στην αναζήτηση διαφήμισης, ύστερα από ετήσια έρευνα για εικαζόμενες αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην εταιρεία.

Communications Decency Act
Επίσης η Google βρίσκεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα, καθώς οι νομοθέτες επιτίθενται στο Τμήμα 230 της νομικής προστασίας Communications Decency Act (Δράση Ευπρέπειας των Επικοινωνιών) του 1996, την οποία η τεχνολογική βιομηχανία θεωρεί θεμελιώδη στο ανοιχτό διαδίκτυο.

Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος προστατεύει τις τεχνολογικές πλατφόρμες από την ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από χρήστες στις πλατφόρμες τους και βρίσκεται υπό έλεγχο τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς.

Το Communications Decency Act του 1996 ήταν η πρώτη αξιοσημείωτη προσπάθεια του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών να ρυθμίσει το πορνογραφικό υλικό στο Διαδίκτυο.

Ο Sundar Pichai μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Mark Zuckerberg και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter Jack Dorsey κατέθεσαν σε ακρόαση της Γερουσίας για τον συγκεκριμένο νόμο πριν από λίγες μέρες.

Σε σταθερή άνοδο
Κατά το τρίτο τρίμηνο, 2,74 δισεκατομμύρια άτομα συνδέονταν στο Facebook κάθε μήνα σημειώνοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αναμένουμε να συνεχιστεί αυτή η τάση και ο αριθμός των ημερήσιων ενεργών χρηστών και των μηνιαίων ενεργών χρηστών στις ΗΠΑ και τον Καναδά να είναι σταθερός ή ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020» ανακοίνωσε πρόσφατα το Facebook.

Τέλος, η εταιρεία δημοσίευσε ότι είχε έσοδα 21,47 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των 19,8 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία κέρδισε 2,71 δολάρια ανά μετοχή, πολύ περισσότερα από τις αναμενόμενες εκτιμήσεις αναλυτών στην Thomson Reuters.

Απόσυρση διαφημίσεων
Τα κέρδη και τα έσοδα του τρίτου τριμήνου του Facebook ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street, παρά το γεγονός ότι διαφημιστές απέσυραν τις διαφημίσεις τους προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην εταιρεία να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους.

Μεγάλες μάρκες, όπως η North Face, η Verizon και η Unilever, δήλωσαν ότι θα απέσυραν τις διαφημίσεις τους από το Facebook. Ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων κάλεσαν τις επιχειρήσεις να σταματήσουν τις δαπάνες για διαφημίσεις στο Facebook τον Ιούλιο, στις αρχές του τριμήνου, στο πλαίσιο μιας καμπάνιας που ονομάστηκε «Stop Hate for Profit» (Σταματήστε το Μίσος για το Κέρδος).

Ορισμένες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα απέσυραν τις διαφημίσεις τους από το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα για το υπόλοιπο του έτους.

Η έκθεση για τα κέρδη δημοσιεύθηκε μια μέρα αφότου ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg δέχθηκε πιέσεις από τους γερουσιαστές των ΗΠΑ για το περιεχόμενο που αφήνει το Facebook ή αποσύρει.

Το ζήτημα της εποπτείας περιεχομένου έχει αποκτήσει νέα σημασία, καθώς περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στα κοινωνικά δίκτυα για να παραμείνουν σε επαφή με φίλους και συγγενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τη χρήση του Facebook να αυξάνεται, το κοινωνικό μέσο δέχθηκε κριτική ότι δεν εμπόδισε αρκετά την παραπληροφόρηση πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, το Facebook έλαβε μέτρα για τη διαφύλαξη των προεδρικών εκλογών λέγοντας ότι θα κατηγοριοποιούσε δημοσιεύσεις εάν ένας υποψήφιος δήλωνε πρόωρη νίκη. Επιπλέον δήλωσε ότι θα απαγορεύσει τις πολιτικές διαφημίσεις στις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών επ’ αόριστον.
topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων