Κορωνοϊός

Φυλακές Διαβατών: 65 κρούσματα κορωνοϊού

Εξήντα πέντε κρούσματα κορωνοϊού (59 κρατούμενων και έξι σωφρονιστικών) στις φυλακές των Διαβατών ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, επισημαίνοντας πως όλοι όσοι νοσούν -κρατούμενοι και εργαζόμενοι- είναι ασυμπτωματικοί.

Παράλληλα διενεργήθηκαν και 150 δειγματοληπτικά τεστ, σε κρατούμενους που είχαν έρθει σε επαφή με τα πρώτα κρούσματα.

Οι φυλακές «χωρίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε τρεις ζώνες, μετά την ανακατανομή των κρατούμενων κι αφού διενεργήθηκαν απολυμάνσεις και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Στον πρώτο χώρο διαμένουν οι κρατούμενοι που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, στον δεύτερο βρίσκονται όσοι βγήκαν αρνητικοί στα τεστ και στον τρίτο χώρο όσοι δεν έχουν ελεγχθεί αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενήργησε ελέγχους σε όλο το κατάστημα κράτησης, οι θερμομετρήσεις και απολυμάνσεις είναι καθημερινές, έχει μοιραστεί άμεσα υγειονομικό υλικό (γάντια, μάσκες) και γίνονται συνεχώς τεστ και ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων: «Prisoner’s Life Matter – Αποσυμφόρηση Τώρα» 

Στο μεταξύ η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων για αποσυμφόρηση και βελτίωση των συνθηκών κράτησης και καταγγέλλει την «ανάλγητη πρακτική και στάση της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής». Μεταξύ άλλων καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να:

1) Να προχωρήσει, χωρίς αστερίσκους, στην αποσυμφόρηση των φυλακών, καταθέτοντας άμεσα την εξαγγελθείσα ΠΝΠ την οποία κρατάει στο συρτάρι,

2) Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα αφενός για την υγειονομική κάλυψη ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των κρατουμένων, και αφετέρου για τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης

3) Να σταματήσουν οι συνεχείς εισβολές της ομάδας ΟΑΕΕ στα κελιά για λόγους αποκλειστικά επικοινωνιακούς, καθώς εν δυνάμει μπορεί να είναι μεταδότης του ιού.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων