Κόσμος

Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Μπάιντεν – Συνεχίζεται η καταμέτρηση (live map)

Πιο κοντά στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν, μετά την επικράτησή του στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν, καθώς και με το προβάδισμα που διατηρεί σε Αριζόνα και Νεβάδα. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η μάχη των εκλεκτόρων βρίσκεται στην κορύφωσή της ενώ απομένει η ολοκλήρωση της καταμέτρησης στις τελευταίες πολιτείες για να αναδειχθεί ο νικητής. Ο Τζο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 264 εκλεκτορικές ψήφους και ο Ντόναλντ Τραμπ 214.

Πλέον η πολιτεία της Νεβάδα, δηλαδή το Λας Βέγκας, φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ του Μπάιντεν. Ωστόσο δεν αναμένονται τελικά αποτελέσματα πριν απο το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, όπως ξεκαθάρισε ο  γραμματέας του εκλογικού τμήματος της Νεβάδα.

Όπως ήταν αναμενόμενο εξ αρχής η εκλογική αναμέτρηση κρίνεται από 6 πολιτείες – «κλειδιά»: Αλάσκα, Νεβάδα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι με βάση τις προβλέψεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει 214 εκλέκτορες και ο Τζο Μπάιντεν 264. Να σημειωθεί ότι για να εκλεγεί πρόεδρος ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

Παρακολουθήστε LIVE τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ:

Χθες σε μήνυμά του στους πολίτες, ο Δημοκρατικός υποψήφιος εμφανίστηκε ενωτικός, αισιόδοξος και ήπιος και απέφυγε να κάνει δηλώσεις για τον Τραμπ. Ο αντίπαλος του περιορίστηκε  σε δηλώσεις μέσω twitter.

Η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα μετατραπεί  σε δικαστική ή έστω νομική, καθώς την ίδια στιγμή δικηγόροι του Ρεπουμπλικανού προέδρου σε Τζορτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν, ζητούν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Ωστόσο οι αρχές συνεχίζουν να ενσωματώνουν ψηφοδέλτια στο αποτέλεσμα.

Χθες σε μήνυμά του στους πολίτες, ο Δημοκρατικός υποψήφιος εμφανίστηκε ενωτικός, αισιόδοξος και ήπιος και απέφυγε να κάνει δηλώσεις για τον Τραμπ.
Την ίδια ώρα, να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων αξιώνουν δικηγόροι του Ρεπουμπλικανού προέδρου σε Τζορτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν κι ενώ οι αρχές συνεχίζουν να ενσωματώνουν ψηφοδέλτια στο αποτέλεσμα.

Πλέον η εκλογική αναμέτρηση κρίνεται από 6 πολιτείες – «κλειδιά»: Αλάσκα, Νεβάδα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια.

Οι τρεις εκλέκτορες της Αλάσκας δεν έχουν ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτήν εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πως υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει.

Το σασπένς καλά κρατεί σε τέσσερις άλλες:

Τζόρτζια – 16 εκλέκτορες

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη. Ως εδώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστώνεται το 50% των ψήφων έναντι 48,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου του.
Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Νεβάδα – 6 εκλέκτορες

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.
Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστό αρχικά το πρωί της Τετάρτης πως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από σήμερα Πέμπτη.
Ωστόσο αργότερα ανέφεραν πως θα τα δημοσιοποιήσουν το βράδυ της Τετάρτης λόγω του «μεγάλου ενδιαφέροντος» που συγκεντρώνουν.
Τα τελικά αποτελέσματα — που ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Τζο Μπάιντεν — δεν θα είναι πάντως γνωστά πριν από την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα).

Πενσιλβάνια – 20 εκλέκτορες

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια.
Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως αύριο Παρασκευή.

Βόρεια Καρολίνα- 15 εκλέκτορες

Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.
Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι με βάση τις προβλέψεις του, στις 23.40 χθες το βράδυ, (ώρα Ελλάδας) ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει 214 εκλέκτορες και ο Τζο Μπάιντεν 264. Να σημειωθεί ότι για να εκλεγεί πρόεδρος ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

ert.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας