Βέροια

Στο ρακοκάζανο του Χρήστου Ντόβα στις Βαρβάρες

Έρχεται από πολύ παλιά   η διαδικασία του ρακοκάζανου, που για τους Έλληνες δεν αποτελεί απλά τη διαδικασία παραγωγής προϊόντος, που θα αποφέρει κέρδος από τη σοδειά, αλλά και μια αφορμή για συνάντηση όλης της οικογένειας και καλών φίλων, που συγκεντρώνονται  γύρω του, καταλήγοντας  με το πέρασμα της ώρας σε γλέντι.

Το τσίπουρο είναι ποτό απόσταξης χωρίς πρόσμειξη άλλων υλικών. Τα στέμφυλα μετά το πάτημα των σταφυλιών φυλάσσονται για περίπου 40 ημέρες σε βαρέλι, όπου «βράζουν», γίνεται η ζύμωση. Όταν έρθει η ώρα του καζανιού,  μπαίνουν στο καζάνι μαζί με νερό. Από κάτω ανάβουν τη φωτιά με ξύλα, όπου αυτά αρχίζουν να βράζουν. Η φωτιά δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατή, ούτε πολύ χαμηλή. Αφού βράσουν, το οινόπνευμα που έχουν τα  στέμφυλα λόγω υψηλών σακχάρων εξατμίζεται. Ο ατμός κυκλοφορεί στο σωλήνα, που ξεκινάει από το καζάνι. Στην πορεία ψύχεται, υγροποιείται και συλλέγεται με ιδιαίτερη υπομονή.

Μια τέτοια διαδικασία είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στις Βαρβάρες, καλεσμένοι της οικογένειας του Χρήστου Ντόβα.

Οι αναθυμιάσεις από το τσίπουρο, το ψήσιμο των μεζέδων και η διάθεση της ευφορίας που κυριαρχούσε σ’ όλη την παρέα δημιουργούσε ένα ιδιαίτερο κλίμα, που σε έκανε να ξεχνάς για κάποιες ώρες τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε φέτος και σε ξαναγύριζε πίσω στις μέρες που η παράδοση του ρακοκάζανου έφερνε τους ανθρώπους κοντά.

Όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης, ο Χρήστος Ντόβας,  το ρακοκάζανο τώρα λειτουργεί για σχετικά μικρό διάστημα, ενώ παλιότερα λειτουργούσε σε 24ωρη βάση συνεχώς, ακόμη και για δύο μήνες. Τότε οι  παραγωγοί που πήγαιναν τα στέμφυλα για απόσταξη ήταν πολλοί καθώς  και οι καλεσμένοι τους.

Με την παρασκευή του τσίπουρου δινόταν η αφορμή αλλά και η ευκαιρία για να στρωθούν τραπέζια και να αρχίσουν χοροί που κρατούσαν μέχρι αργά.

Άλλοι καιροί, αλλιώτικοι τότε οι άνθρωποι, πιο απλοί, πιο εύκολα ικανοποιημένοι από τους τρόπους διασκέδασης αλλά και από την ίδια τη ζωή. Ξεχωριστό, λοιπόν, το τραπέζι σήμερα στο καζάνι της οικογένειας  του Χρήστου Ντόβα!

Εκλεκτή παρέα, διάθεση ξενοιασιάς και μην ξεχνάμε, με τους ψήστες να παίρνουν σε όλα άριστα!

Το φωτορεπορτάζ πείθει για του λόγου το αληθές!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων