Γράμματα & Τέχνες Λογοτεχνία

Παντελεήμων Χαμπίδης “Άσκηση Ποιητικής” – Μια πρώτη προσέγγιση της ποίησης

Δήμητρα Σμυρνή

Κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του Παντελεήμονα Χαμπίδη με τίτλο “Άσκηση Ποιητικής”, εκδόσεις ‘Έμβρυο”.

Στα 26 του χρόνια ο Χαμπίδης αποφασίζει να συγκεντρώσει σ’ αυτήν την πρώτη συλλογή του δείγματα της ποιητικής του πορείας γράφοντας στο προλογικό του σημείωμα:

«Ο τίτλος Άσκηση Ποιητικής δεν είναι προφανώς τυχαίος, περιλαμβάνονται οι πιο ώριμοι καρποί  μιας πορείας. Οι εντυπώσεις ενός ανθρώπου στο μονοπάτι της ζωής, ενός μέσου Έλληνα, που κάποιος θα τον συναντήσει στην όμορφη παραλία της Θεσσαλονίκης ή στην Πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα να περπατάει το βράδυ, όταν πέφτει η ζέστη».

Σαφώς, παρόλο που ο ίδιος έχει διακριθεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς, το νεαρό της ηλικίας του είναι  παρόν σε όλη τη συλλογή, καθώς οι εικόνες, οι γνώσεις και οι σκέψεις του κατακλύζουν τις σελίδες της, προσπαθώντας να βρουν τη θέση τους.

Η αύρα της Αρχαιότητας με αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα, ο χριστιανικός κόσμος που είναι έντονα καθοριστικός στην όλη κοσμοθεωρία του, αλλά και η πολιτική ματιά πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα συμπορεύονται, απηχώντας όλες τις προσλαμβάνουσες των πρώτων νεανικών του χρόνων.

Η ποίησή του, άλλοτε πεζολογική, όπως συνηθίζεται σήμερα, και άλλοτε αναζητώντας παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης, κινείται πετυχαίνοντας περισσότερο την αρτιότητα μικρών αποσπασμάτων του ποιήματος, παρά του συνόλου, που δεν αποκλείει όμως την στο μέλλον ικανότητα ολοκλήρωσης του ποιητικού αποτελέσματος.

Εξόριστη πόλη

Καλημέρα, Αθήνα!
Η καινή μέρα της δημοκρατίας
ξημέρωσε.
Μαζί με το κίτρινο του ουρανού
τα κλασικά πετρώματα περιπολεί.
Σα σκυλί ποιμενικό φυλάς σκοπιά
Γύρω απ’ την τροχιά σου.
Γύρω απ΄το κράτος σου.
Αμοίραστη Δημοκρατία. […]
 

Σαπφώ

Η λύρα τραγουδάει στα δάκτυλά της
φωνές θηλυκές από αττικά αγγεία
μιας λυρικής αρχαίας νήσου
στα αιολικά μελτέμια. […]
 

Νινευή

[…] Τα χώματα του Ισραήλ προσκύνα, όπου να ‘σαι
Περπάτα τα ‘Ροσόλυμα και σε καθένα βήμα
τη Βασιλεύουσα να κλαις ως του Θεού το
ποίημα. […]
 

Ίσως η καλύτερη ποιητική κατάθεση στη συλλογή, που συνδυάζει την πρωτοτυπία της σύλληψης με την ικανοποιητική ολοκλήρωση του αποτελέσματος να είναι η παρακάτω:

Σταυρωμένος έρως

Μπροστά από την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι
στη Φλωρεντία μαζώχτηκαν οι ποιητές των
αιώνων για να υμνήσουν τον έρωτα.
Ο ένας τραγούδησε ρομαντικά άσματα,
ιπποτικά.
Ο άλλος μοιρολόγησε την επαλήθευση της
μοναξιάς.
Κάποιος έβαλε μετάνοια στον χάρτινο πίνακα,
εικονολάτρης.
Εικονοκλάστης άλλος πήγε να τον σχίσει,
βλαστημώντας.
Ο πονεμένος έστρεψε τα μάτια στον
σταυρωμένο έρωτα
της ματωμένης άμμου της Αιγύπτου,
της Βασιλεύουσας,
της αφιλόξενης, βορεινής στέπας.

………………………………………………………..

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Παντελεήμων Χαμπίδης γεννήθηκε στην Βέροια Ημαθίας το 1994. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 2018 μετεκπαιδεύεται στο τμήμα Ευαγγελικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Georg-August του Göttingen στον τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Διαχριστιανικών Σχέσεων με υποτροφία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από το 2019 συμμετέχει σε διαφόρους ποιητικούς διαγωνισμούς, κερδίζοντας βραβεία και τιμητικούς επαίνους. Αναφέρεται ενδεικτικά το Α΄ Βραβείο από την Αμφικτυονία Ελληνισμού για το ποίημα με τίτλο: “Στον Γιάννη Ρίτσο”, στον Η΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Ο κόσμος μας στη θεωρία του χρόνου (παρελθόν, παρόν, μέλλον)», Θεσσαλονίκη, Μάιος 2019.

Ένα από τα ποιήματα του με τίτλο “Τη Ρωμιοσύνη να καλείς”, (Στον Γιάννη Ρίτσο), μελοποιήθηκε από τη μουσικό Ελευθερία Μεταξά σε σύνθεση του Δημήτρη Μπουκόνη.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύοντας επιστημονικά άρθρα στα αγγλικά και υπηρετήσει ως ιεροψάλτης στη Θεσσαλονίκη και στο Εξωτερικό.

banner-article

Ροη ειδήσεων