Κόσμος

Η Τουρκία κράτησε για 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ν. Δένδια

Οι τουρκικές αρχές κράτησαν χθες το βράδυ 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, βορείως τη Μοσούλης αρνούμενοι να χορηγήσουν την άδεια υπερπτησης που είχαν οι ίδιοι εγκρίνει λίγο νωρίτερα. Στο σκάφος επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα. Οπως μετέδωσε ο διπλωματικός ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης πρόκειται για μια ενέργεια που ξεπερνά κάθε έννοια καλής γειτονίας και καταστρατηγεί τους κανόνες διπλωματικής συμπεριφοράς.

Ειδικότερα το σκάφος «Νεφέλη» είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή. Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση την οποία ωστόσο απέσυραν καθώς προσέγγιζε στα σύνορα. Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων. Μετά απο έντονη επικοινωνία οι τουρκικές αρχές έδωσαν αδεια και το αεροσκάφος έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρομιο της Ελευσίνας με σημαντική καθυστέρηση.

Οπως σημειώνει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ πρόκειται για μια κίνηση εντελώς εκτός ορίων και πλαισίου καλής γειτονίας που δείχνει μια μη φιλική διάθεση και δημιουργεί εμπόδια σε ένα δίαυλο επικοινωνίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, εγείροντας παράλληλα και θέματα ασφαλείας καθώς επρόκειτο για μια περιοχή ιδιαίτερα αφιλόξενη χωρίς καν αεροδρόμια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Η προκλητική κίνηση, που παρόμοια της όπως μεταδίδει ο Ν. Μελέτης δεν έχει καταγραφεί ξανά κατά την εμπειρία του – καθώς ακόμα και όταν πρόκειται για εμπόλεμες ζώνες η άδεια για VIP πτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων χορηγείται απρόσκοπτα- δείχνει την τουρκική ενόχληση για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ.

Αυτό αποτυπώθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και στην έκτακτη πρόσκληση του Ιρακινού σιίτη πρωθυπουργού στην Άγκυρα από τον Τούρκο πρέσβη στη Βαγδάτη, λίγο πριν την επίσκεψη του κ. Δένδια.

Το θέμα θα τεθεί και από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να γίνει και διάβημα.

Τι λέει το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο, που διαχειρίζεται τα κυβερνητικά αεροσκάφη, κρατούν χαμηλά τους τόνους για το περιστατικό το οποίο επιβεβαιώνουν σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να προφασιστεί οτιδήποτε για την κίνησή της, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη έντονης εναέριας κυκλοφορίας.

banner-article

Ροη ειδήσεων