Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τους 25 θανάτους σε τρεις μέρες

 (EUROKINISSI

Μπορεί χθες Δευτέρα να ανακοινώθηκαν 295 νέα κρούσματα του κορωνοϊού (σύνολο κρουσμάτων στην Ελλάδα από τις αρχές της επιδημίας 22.652) και επτά θάνατοι, που ανεβάζουν τα συνολικά θύματα της COVID-19 στη χώρα μας σε 456. Το τελευταίο τριήμερο έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού 25 ασθενείς. Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν τη Δευτέρα το απόγευμα 91 ασθενείς.

Και αν η μικρή μείωση κρουσμάτων μας δίνει μια μικρή ελπίδα, οι θάνατοι το ίδιο διάστημα, μας υπενθυμίζουν πόσο σοβαρή παραμένει η κατάσταση και πόση προσοχή χρειάζεται. Το διάστημα αυτό η θλιβερή λίστα με τους ασθενείς που έχουν χάσει τη μάχη με τον φονικό ιό μεγαλώνει. Συγκεκριμένα, 26 άνθρωποι πέθαναν, εκ των οποίων οι 25 τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Στην Αττική, δύο στις τρεις κλίνες εντατικής COVID-19 ήταν κατειλημμένες (82 από τις 126). Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ του λεκανοπεδίου παραμένει σε σταθερά επίπεδα (65%) σε σχέση με την εβδομάδα 1 έως 7 Οκτωβρίου, ενώ καταγράφεται σταθερή αύξηση στο ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ στο σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για ασθενείς με COVID-19 στην επικράτεια παρουσίασε αύξηση στο 37% από 32% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Τη Δευτέρα το πρωί το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%. Οπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ήδη από την Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν σταδιακά στη «μάχη» με τον κορωνοϊό οι 50 νέες κλίνες εντατικής που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων στο «Σωτηρία».

Παράλληλα, πλέον τα νοσοκομεία στην Αττική, αλλά και σε όλες τις περιοχές που είναι σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 στο «πορτοκαλί», θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων (πλην των ογκολογικών) έως και 40%, προκειμένου να μειωθεί και η πίεση στις ΜΕΘ.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων