Αγροτικά Τοπικά

Κοινοβουλευτική ερώτηση Τάσου Μπαρτζώκα για αμπελοπαραγωγούς και οινοπαραγωγούς

Δελτίο Τύπου

Επιπλέον στήριξη για τους αμπελοπαραγωγούς και οινοπαραγωγούς ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας

Με κοινοβουλευτική ερώτηση ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας τη χορήγηση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, αλλά και περαιτέρω μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες του αμπελο-οινικού κλάδου.

Ειδικότερα, και μετά από επαφές του με τους επαγγελματίες του κλάδου, ο Τάσος Μπαρτζώκας φέρνει το ζήτημα της υποστήριξης των αμπελουργών- οινοπαραγωγών στη Βουλή. Όπως εκθέτει στο κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης, το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου συνοψίζεται στη μειωμένη ρευστότητα, η οποία θέτει σε απειλή τη βιωσιμότητα των, κατά κανόνα, μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων τους για την επόμενη χρονιά.

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έχουν ληφθεί μέτρα, τόσο θεσμικής όσο και οικονομικής στήριξης, οι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι δεν επαρκούν. Η μείωση της ζήτησης οίνου, είτε λόγω των ακυρώσεων παραγγελιών από το εξωτερικό, είτε λόγω των περιορισμών στην εστίαση, προμηνύουν το αβέβαιο μέλλον για το εισόδημα τους. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αποθεματοποίηση τους ήδη είναι πολύ υψηλή, εν όψει των παρατεταμένων υγειονομικών περιορισμών και της αβεβαιότητας που αυτοί προκαλούν, οι αμπελουργοί-οινοπαραγωγοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό τους, καθώς η Ημαθία συνιστά δυναμικό κέντρο παραγωγής οίνου, πρωτοστατώντας  στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας οινικών προϊόντων, τα οποία καταγράφουν υψηλές επιδόσεις στην εγχώρια και αλλοδαπή αγορά.

Την ικανοποίηση του αιτήματος για χορήγηση ρευστότητας στους αμπελο-οινοπαραγωγούς, εγγυημένης από το Δημόσιο, ο Τάσος Μπαρτζώκας θα την παρακολουθεί πολύ στενά,  ασκώντας συνεχή πίεση στην πολιτική ηγεσία με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

Το κείμενο της Κοινοβουλευτικής Ερώτησης

Προς:   τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαυρουδή Βορίδη

             Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα:   Ανάγκη στήριξης των Ελλήνων αμπελουργών και οινοποιών

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, τόσο οι αμπελουργοί, όσο και οι οινοποιοί της χώρας μας, εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου.

Εξαιτίας της πανδημίας, η ζήτηση οίνου υπέστη μεγάλη καθίζηση, τόσο λόγω της περιορισμένης εσωτερικής κατανάλωσης, απόρροιας των περιορισμών στην εστίαση, όσο και της μείωσης του όγκου των εξαγωγών, δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, αλλά και των lockdown στις εξαγωγικές χώρες, η οποία προκάλεσε σωρεία ακυρώσεων παραγγελιών.

Συνέπεια των ανωτέρω είναι η μεγάλη ποσότητα αδιαθέτου οίνου, η οποία έχει συσσωρευτεί στις δεξαμενές των Οινοποιείων, και προκύπτει, όχι μόνο λόγω της έκτακτης συγκυρίας, αλλά και της υψηλής αποθεματοποίησης της προηγούμενης χρονιάς, η οποία βεβαίως, ανάγεται στην πτώση της κατανάλωσης οίνου. Σύμφωνα με υπολογισμούς, εκτιμάται ότι η  πτώση αυτή, σε βάθος τριετίας, προσεγγίζει το 30%. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές των ίδιων των αμπελουργών, και υπό το πρίσμα της παραδοχής ότι και η φετινή εσοδεία είναι από τις καλύτερες, πολλοί αμπελουργοί δεν εκτέλεσαν τις διαδικασίες τρύγου, φοβούμενοι την αδιάθετη ποσότητα οίνου.

Παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2020 έχουν γίνει πλείστες παρεμβάσεις, όπως πχ ο «πράσινος τρύγος», η «απόσταξη κρίσης», αλλά και οικονομικές παρεμβάσεις, όπως πχ η μείωση της προκαταβολής φόρου, το μέτρο των διαδοχικών κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, πολλοί επαγγελματίες του αμπελοοινικού κλάδου δηλώνουν ότι η στήριξη δεν είναι επαρκής.

Ιδιαίτερα επισημαίνουν, ότι τα ληφθέντα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δεν απαντούν αποτελεσματικά στο επίμαχο ζήτημα της ρευστότητας, κυρίως για τους μικρούς-μεσαίους αμπελουργούς-οινοποιούς. Είτε διότι οι αναφερόμενοι, δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στα χρηματοδοτικά μέτρα, είτε διότι έχουν ήδη εξαντλήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα τους και εν αναμονή μιας επόμενης, αβέβαιης χρονιάς, οι μικροί και μεσαίοι οινοποιοί, χωρίς περαιτέρω στήριξη, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μπορούν να επωμιστούν το καλλιεργητικό κόστος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

  1. Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να διασφαλίσετε τη βιωσιμότητα του άμπελο-οινικού κλάδου και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

  2. Εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων, με εγγύηση από το Δημόσιο, για τους αμπελουργούς-οινοποιούς, προκειμένου να ανταπεξέρθουν την επόμενη καλλιεργητική χρονιά ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Μπαρτζώκας

ΠΕ Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία

banner-article

Ροη ειδήσεων