Κοινωνία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Χωρίς ελαφρυντικά η διευθυντική ομάδα

Άλλη μια καθοριστική σελίδα στην πλέον ιστορική δίκη του 20ου αι., μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, και στο σκοτεινό κεφάλαιο “Χρυσή Αυγή” γράφεται σήμερα από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η Έδρα ανακοίνωσε την καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά και για τους 7 καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μεταξύ αυτών και ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Ελαφρυντικό ανακοίνωσε για τους Σ. Μπούκουρα, Ν. Μίχο και στον Μ. Αρβανίτη. Οι αποφάσεις κρίνουν την επόμενη φάση της διαδικασίας, καθώς από αυτές εξαρτώνται οι τελικές ποινές που θα επιβληθούν σε βάρος τους. Ο Λαγός κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου.

Εξέταση ανασταλτικότητας και συλλήψεις

Την Τρίτη αναμένεται να τεθεί υπό εξέταση και το ζήτημα για την ανασταλτική δυνατότητα της έφεσης που θα ασκήσουν οι καταδικασθέντες: Αν δηλαδή θα τεθεί, και για ποιους, ζήτημα κράτησης στη φυλακή.

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία προκειμένου να γίνει η σύλληψή του.

Παρών στη διαδικασία ο Γιάννης Λαγός – Τι γίνεται σε περίπτωση σύλληψής του

Το παρών στη διαδικασία έχει προαναγγείλει πως  θα δώσει ο Γιάννης Λαγός, μέσα από εριστικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας μάλιστα και σε συγκέντρωση υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο, κάτι που η Αστυνομία φρόντισε να απαγορεύσει επικαλούμενη “το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων”.

Ο Γιάννης Λαγός έχει πλέον τον “τίτλο” του πρώτου ευρωβουλευτή στην ιστορία του ευρωκοινοβουλίου που κρίνεται ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο χαίρει ασυλίας. Για να προχωρήσει η σύλληψη του εφόσον διαταχθεί πρέπει να τελεσφορήσει η διαδικασία για την άρση της από την Ευρωβουλή.

Δηλαδή αφού καθαρογραφεί η απόφαση από την ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο με αίτημα την άρση ασυλίας του Λαγού. Το αίτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και κατόπιν στην ολομέλεια.

Για να συλληφθεί, θα πρέπει να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Αν η ελληνική δικαιοσύνη αποφασίσει να στείλει στη φυλακή τον ευρωβουλευτή, τότε ο Γιάννης Λαγός θα συνεχίσει να πληρώνεται με το βασικό μισθό της Ευρωβουλής, ύψους 6.500 € μηνιαίως, καθώς η καταδίκη του δε θα είναι αμετάκλητη.

ert.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας