Επιστήμη Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν αποτελεσματικά αντισώματα

Σε μία σημαντική ανακάλυψη, που δίνει ελπίδες στη μάχη κατά του κορωνοϊού, προχώρησαν ερευνητές στη Γερμανία. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ανακαλύφθηκαν “πολύ αποτελεσματικά” αντισώματα κατά του Sars-CoV-2 και πλέον οι επιστήμονες επιχειρούν την ανάπτυξη “παθητικού” εμβολιασμού με αυτά, τόσο σε υγιείς όσο και σε ήδη νοσούντες από την Covid-19.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών (DZNE). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν και να αναπαραγάγουν τεχνητά περίπου 600 διαφορετικά αντισώματα από το αίμα ατόμων τα οποία είχαν θεραπευθεί από την Covid-19. Αυτά τα αντισώματα συνδέονται με τον ιό και αποτρέπουν την είσοδό του στα κύτταρα και τον πολλαπλασιασμό του.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έχει ήδη αποδειχθεί στο πλαίσιο δοκιμών σε χάμστερ. “Εφόσον τα αντισώματα χορηγήθηκαν μετά την μόλυνση, τα χάμστερ ανέπτυξαν ήπια συμπτώματα της νόσου. Σε προληπτική χορήγηση των αντισωμάτων, τα ζώα δεν αρρώστησαν καν”, αναφέρει ο συντονιστής της έρευνας Γιάκομπ Κρέγε.

Τρία από τα έως τώρα ταυτοποιημένα αντισώματα είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Χάραλντ Πρους, πολλά υποσχόμενα για κλινική ανάπτυξη. Θα μπορούσαν, επισημαίνεται, να χρησιμοποιηθούν είτε στη θεραπεία ασθενών είτε στην προληπτική προστασία ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα θετικά στον κορονοϊό.

Τώρα, πλέον, στόχος των επιστημόνων είναι η παραγωγή των πιο αποτελεσματικών αντισωμάτων σε “βιομηχανική κλίμακα” και για αυτό οι ερευνητές συνεργάζονται με τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας “Miltenyi Biotec”.

Η διαφορά μεταξύ του “παθητικού” και του ενεργού εμβολιασμού, όπως διευκρινίζεται, είναι ότι στην πρώτη περίπτωση τα αντισώματα που χορηγούνται είναι τελικά και διασπώνται έπειτα από κάποιο διάστημα, οπότε η προστασία είναι μικρότερης διάρκειας. Το αποτέλεσμα του παθητικού εμβολιασμού ωστόσο είναι σχεδόν άμεσα διαθέσιμο, ενώ στον ενεργό εμβολιασμό το αποτέλεσμα θα πρέπει να αναπτυχθεί. Οι κλινικές έρευνες για τη διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν τα αντισώματα αναμένεται να ξεκινήσουν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.

banner-article

Ροη ειδήσεων