Απόψεις Εργασία

“Εποχική εργάτρια 2020” γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

Τι εξήγηση μπορεί να δώσει κάποιος διαβάζοντας τα παρακάτω;  Πόση η αλήθεια, πόσο το ψέμα;

Ειρήνη Δασκιωτάκη

Η νομοθεσία  με τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2 μοιάζει με την ιστορική και αξεπέραστη συμπεριφορά του Πόντιου Πιλάτου…

«Η παρούσα εγκύκλιος και το συνημμένο «Έντυπο αυτό-αξιολόγησης επιχείρησης αναφορικά με τη λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2», έχουν σκοπό τον αντίστοιχο εντοπισμό, εκτίμηση, και αξιολόγηση του ειδικού κινδύνου που συνδέεται με τη διάδοση του κορωνοϊού SARS-COV-2, καθώς και τη λήψη των συναφών μέτρων πρόληψης για την ολοκληρωμένη προστασία των εργαζομένων, ώστε να επικαιροποιείται η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου που κάθε εργοδότης έχει υποχρέωση να διαθέτει (Κώδικας Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ), Ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α΄), καθώς και τις οδηγίες και κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ, της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και αποφάσεις αρμοδίων φορέων, ιδίως δε της Κ.Υ.Α. Δ1α/ΓΠ.οικ.27815/03.05.2020 (ΦΕΚ 1647 Β’). Επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος του ιατρού εργασίας (σε όποιες επιχειρήσεις προβλέπεται η απασχόληση του).»

Αφήνει κενά ο νόμος, ούτως ώστε να μπορεί να ελιχθεί ο κάθε εργοδότης, αφού πουθενά δε φαίνεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ, ιδιαίτερα μετά από ταξίδι κάποιου εργαζόμενου στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

«Τη διακοπή της λειτουργίας της, ανακοίνωσε η κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, μετά την σωρεία θετικών δειγμάτων. 

Η εταιρεία, η οποία σημειωτέον τηρούσε όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία από τον Covid-19, μόλις ενημερώθηκε για την ύπαρξη κρουσμάτων σε 11 εργαζομένους της περιοχής Κιλκίς, έλαβε άμεσα όλα τα νόμιμα μέτρα, ενημερώνοντας τις συναρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και επιπλέον άμεσα μέτρα με δικά μας έξοδα, και μέχρι νεωτέρας, διέκοψε την λειτουργία της, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του προσωπικού της», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας.»

«Η εταιρεία τηρούσε όλα τα νόμιμα μέτρα»… Εννοείται πως για να το υποστηρίζει αυτό, σίγουρα έλεγχε με υπευθυνότητα αν τηρούνται τα μέτρα και προφανώς προσέφερε και το κατάλληλο υλικό… μάσκες, γάντια κλπ.

Αυτό όμως που προσωπικά με άγγιξε είναι που μια εξηντάχρονη γυναίκα διασωληνώθηκε..
Εργαζόταν, μάλλον εποχική, όπως λέμε, στη γνωστή κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά και με υποκείμενα νοσήματα όπως διάβασα..
Έκτοτε… αγνοείται η τύχη της…

Οι εποχικοί εργαζόμενοι, δουλεύουν με άσχημες συνθήκες αμοιβής και εργασίας και δεν τολμούν βέβαια να διαμαρτυρηθούν, επειδή γνωρίζουν ότι το τίμημα αυτού, είναι ο εργοδότης να μην τους δώσει… δεύτερη ευκαιρία.

Στην Ημαθία και στην Πέλλα εργάζονται εποχικά περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που επεξεργάζονται την τοπική παραγωγή ροδάκινου, από έναν έως τρεις μήνες πολλές φορές και δεν προλαβαίνουν και να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων ( ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε στη ΔΕΘ, ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων από 100 σε 50… Για να δούμε και για πόσον καιρό θα ισχύσει, αν τελικά εφαρμοστεί).

Οι εργαζόμενοι οι εποχικοί που δικαιούνται επίδομα, το δικαιούνται για τρεις μήνες και πέντε ημέρες…
Αν σταματήσει να εργάζεται Οκτώβρη και  ξαναδουλέψει Απρίλη, θα πρέπει να επιβιώσει χωρίς επίδομα ανεργίας τους τρεις από τους έξι μήνες. . Εννοείται πως τα χρήματα είναι ελάχιστα για τις βασικές ανάγκες ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν οικογένεια.

Στα διαλογητήρια εργάζονται (το γνωρίζω πολύ καλά από συγγενικά μου πρόσωπα) από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου χωρίς ωράριο πάνω στην αιχμή της παραγωγής.
Στα εργοστάσια κομπόστας, δουλεύουν σε συνθήκες λιποθυμίας… Υψηλές θερμοκρασίες και πολλή υγρασία…

Αυτή η εξηντάχρονη γυναίκα που επέλεξε , αν και ανήκει στα άτομα με υποκείμενο νόσημα, να εργαστεί στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, σε δύσκολες συνθήκες, βρίσκεται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένη…

Τι σημαίνει διασωλήνωση;
Σημαίνει ότι τοποθετούν στο νοσοκομείο έναν σωλήνα που εφαρμόζει στεγανά στην τραχεία και στέλνουν με πίεση οξυγόνο για να διαλυθεί στο υγρό με το οποίο είναι γεμάτοι οι πνεύμονες (πνευμονία).
Είναι ο μοναδικός τρόπος για να περάσει το οξυγόνο, γιατί αλλιώς θα πεθάνει αυτός που νοσεί από κορωνοϊό σοβαρά. Από πνιγμό, όντας στην ξηρά.

Τι έγινε λοιπόν;
Το εργοστάσιο έκλεισε
Η παραγωγή τελείωσε

καλή εβδομάδα με υγεία
Ει. Δα

banner-article

Ροη ειδήσεων