Βέροια Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Ο Αθάνατος… Θάνος και Μέγας… Μικρούτσικος! – Αφιέρωμα στην πρεμιέρα της “Εύηχης πόλης” 2020 στη Βέροια

Με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου & Μίλτο Πασχαλίδη

Γράφει ο Κωστής Χαλάτσης

Ένα σπουδαίο και άκρως αντιπροσωπευτικό μουσικό αφιέρωμα, εν είδει καλλιτεχνικού μνημοσύνου, για το Θάνο Μικρούτσικο με το οξύμωρο ονοματεπώνυμο, έναν από τους τελευταίους «γίγαντες» της κλασσικής ελληνικής μουσικής σκηνής, με διαχρονική απήχηση πολλών γενεών, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου στην πρεμιέρα της φετινής διοργάνωσης της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας «Εύηχη πόλη», στο κατάμεστο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», με όλα τα περιοριστικά μέτρα ασφαλείας κατά της διασποράς του COVID 19.

Μια εντυπωσιακή μουσική παράσταση – φόρος τιμής για έναν πραγματικά μεγάλο συνθέτη, που αν και μας στέρησε τη φυσική του παρουσία από το οπτικό πεδίο της ζωής, μετά τον σχετικά πρόσφατο θάνατό του, ωστόσο άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στο πεντάγραμμο της εθνικής μουσικής μας κληρονομιάς, υπογράφοντας σπουδαία έργα από συμφωνικές παρτιτούρες μέχρι τα πλέον πολυτραγουδισμένα λαϊκά τραγούδια και τις μπαλάντες της παρέας με τα οποία μεγάλωσαν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν ολόκληρες γενιές Ελλήνων.

Πρωταγωνιστές επί σκηνής δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολυφασματικού ήχου του Θ. Μικρούτσικου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Μίλτος Πασχαλίδης, (η Mαριάννα Πολυχρονίδη δεν μπόρεσε να συμμετάσχει για λόγους υγείας) σε μια πολύ καλά δεμένη ορχήστρα δεξιοτεχνών μουσικών  υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Οι ερμηνευτικές αποδόσεις, ειδικά των δύο πρώτων δημοφιλών τραγουδιστών, αναβίωσαν αυθεντικά πολλές από τις μεγαλύτερες εκτελέσεις της πολυποίκιλης δισκογραφίας του συνθέτη, γεφυρώνοντας ιστορικά και χρονολογικά τους πρώτους με τους τελευταίους σταθμούς της αστείρευτης μουσικής παρακαταθήκης στη διαδρομή του, από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι σήμερα. Από τη γενιά της Μεταπολίτευσης μέχρι τη γενιά της Μετανεωτερικότητας. Από το τότε πολιτικό,  αντιφασιστικό τραγούδι – μανιφέστο μέχρι το σύγχρονο ανατρεπτικό,  αφυπνιστικό που αντιστέκεται στη φθορά της κατάπτωσης του αξιακού συστήματος ζωής της παγκοσμιοποιημένης εποχής που διανύουμε.

Η τραχύτητα και η βραχνάδα της ροκ εκρηκτικής  χροιάς του Παπακωνσταντίνου έδεσε απόλυτα κι αποκαλυπτικά με την πραότητα  της τρυφερής, αισθησιακής χροιάς του Πασχαλίδη. Μια χαρισματική φωνητική πλέξη ποικιλίας ηχοχρωμάτων  που αναβίωσε με απόλυτη πιστότητα τα χαρακτηριστικά μυστικά απηχήματα του μουσικού DNA του Μικρούτσικου, όπως αυτά επένδυσαν μοναδικά ανά δεκαετίες το στίχο και την ποίηση των μεγάλων της Ελλάδας και του κόσμου, των Καββαδία, Ρίτσου,  Μπρεχτ, Μαγιακόφσκι , Ναζίμ Χικμέτ, Αλκαίου, Τριπολίτη, Νικολακοπούλου κ.α.

Κ. Βοργιαζίδης: «Ο Θάνος Μικρούτσικος υπήρξε ένας αληθινός φίλος της Βέροιας»

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βέροιας, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, σημείωσε:
«Ο Θάνος Μικρούτσικος υπήρξε ένας αληθινός φίλος της Βέροιας, ένας άνθρωπος που αγάπησε την πόλη μας και τους ανθρώπους της προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην τοπική μας κοινωνία, όπως είναι μεταξύ άλλων η καθοριστική συμβολή του στην κατασκευή του Χώρου Τεχνών, ενός έργου που έθεσε την Βέροια στην πρωτοπορία των πολιτιστικά ενεργών πόλεων της Περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Δήμος Βέροιας στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του το 2018, επέλεξε να τιμήσει το Θάνο Μικρούτσικο με το μετάλλιο τιμής και ευποιίας της πόλης των Βεροιέων, την ανώτερη τιμητική διάκριση του Δήμου, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύπλευρη προσφορά του στην τοπική πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας…».

Καταλήγοντας ανέφερε τη βούληση του Δήμου να μετονομάσει το Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας σε Χώρο Τεχνών «Θάνος Μικρούτσικος», κάτι που καθυστέρησε, όπως είπε,  λόγω των έκτακτων μέτρων της επιδημίας του COVID19.

Την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας, τοπικοί άρχοντες, ενώ παρούσα ήταν και η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου Μαρία Παπαγιάννη.

banner-article

Ροη ειδήσεων