Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Ξεκίνησε με επιτυχία το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών – Ενδιαφέρουσα και πλούσια η επιλογή ταινιών

Η φωτογραφία από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ

Δήμητρα Σμυρνή

Πρώτη μέρα χθες για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αλεξάνδρειας, που φέτος συμπληρώνει έξι χρόνια από την καθιέρωσή του, με χώρο πραγματοποίησής του αυτήν τη φορά το Εκκοκκιστήριο Ιδεών της Βέροιας.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του είναι ο Γιάννης Κουφονίκος, σκηνοθέτης, μοντέρ και Καθηγητής στο Edje Hill University U.K από το 2009.

Η φετινή χρονιά έχει ως κεντρικό θέμα της τη γυναίκα, δίνοντας προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το φύλο της σήμερα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν  με τίτλο “Focus on women”.

Στην αυλή του Εκκοκκιστηρίου, που προσφέρεται για την προβολή των ταινιών, αλλά και για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, πράγμα το οποίο αποδείχτηκε χθες, το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ικανοποιητικό αριθμό θεατών και κράτησε μέχρι αργά.

Εκπρόσωπος των διοργανωτών εξήγησε στο κοινό πως η πανδημία οδήγησε στη διοργάνωση του Φεστιβάλ στο Εκκοκκιστήριο, σ’ έναν ασφαλή αλλά και ελκυστικό ταυτόχρονα χώρο, δίνοντας την ευκαιρία και στη Βέροια να γνωρίσει το περιεχόμενο και τις προθέσεις του Φεστιβάλ.

Δίνοντας τον μεγάλο αριθμό υποβολής ταινιών (600), από τις οποίες επιλέχθηκαν για προβολή 53, πέρασε στο πρόγραμμα προβολών της πρώτης μέρας, πληροφορώντας παράλληλα πως θα υπάρξει και βραβείο κοινού, εκτός από τα βραβεία της Κριτικής Επιτροπής.

Έκλεισε ευχαριστώντας το Εκκοκκιστήριο για τη φιλοξενία αλλά και τους  χορηγούς της φετινής χρονιάς.

Η πρώτη ταινία που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού ήταν το Nimic του Γιώργου Λάνθιμου, ταινία αινιγματική, όπως χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους τους διοργανωτές.

Στη συνέχεια προβλήθηκαν ταινίες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αγγλία, το Ιράν, την Πορτογαλία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Ανάμεσα στο κοινό χθες και δημιουργοί των ταινιών που κλήθηκαν να μιλήσουν, λέγοντας δυο λόγια για την ταινία τους.

Σήμερα και αύριο θα συνεχιστούν οι προβολές κλείνοντας με την απονομή των βραβείων.

Η μεγάλη συμμετοχή ταινιών απ’ όλο τον κόσμο σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον για το κοινό, καθώς αποτελεί ένα μωσαϊκό καλλιτεχνικών και ιδεολογική καταθέσεων.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας