Life

Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός»: Ένα διαμάντι στον Όλυμπο

Επισκεφτήκαμε για πολλοστή φορά το  Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο, που είναι χτισμένο στα 2100 μέτρα. Η εικόνα που παρουσίαζε αυτή τη φορά ήταν εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Οι επισκέπτες του, κάθε ηλικίας, με τους νέους να κυριαρχούν, ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες, ενώ τις προηγούμενες χρονιές οι Έλληνες ήταν η μειοψηφία. Βέβαια, αυτό είναι αναμενόμενο λόγω της «χρονιάς του Κορωνοϊού», αλλά τόσους πολλούς Έλληνες ποτέ δεν είχαμε συναντήσει εκεί.

«Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια ανακάλυψαν το βουνό» μάς είπε η διαχειρίστρια του Καταφυγίου Μαρία Ζολώτα, κόρη του Κώστα Ζολώτα, προηγούμενου διαχειριστή, οδηγού του Ολύμπου και αναρριχητή.

Στην ερώτησή μας πώς είναι η φετινή χρονιά  είπε: «Επειδή οι επισκέπτες του καταφυγίου  στην πλεοψηφία τους είναι ξένοι και επειδή φέτος ανοίξαμε πολύ αργότερα λόγω κορωνοϊού, εκτιμούμε ότι δεν θα καλύψουμε ούτε το 40%  των επισκεπτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.»

Το Καταφύγιο είναι χτισμένο κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα, που σε προκαλεί να την κατακτήσεις. Δυστυχώς χθες δεν μπορέσαμε να τη δούμε μια και ήταν συνεχώς σκεπασμένη από σύννεφα.

Επιπλέον ,αυτό που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς δεινός ορειβάτης, για να ανέβει εκεί, σχεδόν όλοι το μπορούν αρκεί να το αποφασίσουν και να το πραγματοποιήσουν. Ο χρόνος για την ανάβαση  από τα Πριόνια, όπου μπορεί κανείς να φτάσει με αυτοκίνητο, κυμαίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες αυτού που το επιχειρεί και μπορεί να είναι κατά μέσο όρο από 2,5 έως 3,5 ώρες.

Επίσης, εκεί συναντάς –όπως γενικά στο βουνό-  μόνο χαμογελαστά πρόσωπα, κάτι σπάνιο γενικά για  τις μέρες που περνούμε.

Τέλος, οφείλουμε να πούμε ότι εντυπωσιάζει η καθαριότητα του Καταφυγίου, ενώ η εξυπηρέτηση είναι άψογη και ο επισκέπτης εκεί μπορεί να βρει τα πάντα.

Πιστεύουμε ότι όσοι ανέβηκαν αλλά και αυτοί που θα ανέβουν στο μέλλον θα δικαιώσουν τον τίτλο μας: «Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός: Ένα διαμάντι στον Όλυμπο».

Περισσότερα για το καταφύγιο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας