Βέροια Ρεπορτάζ

Εγκαίνια Γέφυρας Κούσιου – Όλα και όλοι πιο κοντά και πιο γρήγορα πλέον μέσα στη Βέροια!

Τέλεση εγκαινίων – παράδοση του έργου στην κυκλοφορία το απόγευμα της Τετάρτης

Μετά από μια σχεδόν δεκαετή και άκρως περιπετειώδη αναμονή για τους κατοίκους της Βέροιας, η γέφυρα που φέρει το όνομα των δωρητών Αφών Κούσιου, αποτελεί και επίσημα πλέον πραγματικότητα, μετά την αποψινή τελετή των εγκαινίων του έργου (Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020), παρουσία εκατοντάδων δημοτών της πόλης.

Μια γέφυρα σύγχρονων προδιαγραφών και υψηλών προσδοκιών, τόσο για τους επαγγελματίες, τους οδηγούς ΙΧ, ακόμη και τους πεζούς, αφού αναμένεται να ενώσει, (στο ύψος της οδού Ακροπόλεως) τον Προμηθέα με την πλατεία παλιού κτηνιατρείου, στο κέντρο της Βέροιας, με κύριο στόχο τη λειτουργικότερη ρύθμιση της κυκλοφορίας, με την αποσυμφόρηση κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης και κατ’ επέκταση τη βελτίωση του μέσου όρου ποιότητας ζωής για όλους.

Ταυτόχρονα  η γέφυρα αναμένεται να λειτουργήσει και ως δεύτερη άμεση οδική πρόσβαση στη Βέροια  για τους οδηγούς που κινούνται από Πέλλα, Νάουσα κ.ο.κ.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 8.30 μμ, επί της οδού Βλάχων Ηρωίδων, με την καθιερωμένη τέλεση του αγιασμού από τον Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, παρουσία των εκπροσώπων της οικογένειας των δωρητών,  του Δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Βέροιας & πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών Αρ. Λαζαρίδη, της πλειονότητας των νυν Αντιδημάρχων, των επικεφαλής και  Συμβούλων των δημοτικών παρατάξεων, Περιφ. Συμβούλων, της πρώην Δημάρχου Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου, του πρώην Δημάρχου και Νομάρχη Ανδρέα Βλαζάκη, του Αστυνομικού Διευθυντή Ημαθίας Διονύση Κούγκα, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής και του Στρατού, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, υπαλλήλων κ.α.

Ημέρα δικαίωσης για τους δωρητές

Ένα έργο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που ωστόσο κατέστη πολλές φορές  επίκεντρο ατέρμονων διαπαραταξιακών συγκρούσεων στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, λόγω των αξεπέραστων γραφειοκρατικών, τεχνικών και πολλών άλλων δυσκολιών αποπεράτωσης και των χρόνιων καθυστερήσεων που αυτές επέφεραν. Γεγονός που είχε ως φυσικό αποτέλεσμα το θάνατο που πρόλαβε τους τρεις ηλικιωμένους αδελφούς Κούσιου, μη δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρασταθούν στα αποψινά εγκαίνια.

Κάτι που υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Βέροιας μιλώντας για δικαίωση των εκλιπόντων δωρητών και την τεράστια σημασία της δωρεάς τους αλλά και του ίδιου του έργου, το οποίο, όπως είπε, είναι πολυπόθητο γεγονός παρά τις όποιες δυσχέρειες γραφειοκρατικών, συγκρουσιακών ή άλλων δυσκολιών που προηγήθηκαν κατά τη μακρόχρονη πορεία κατασκευής.

Δηλώσεις τοπικών αρχόντων στη «Φαρέτρα»,  στο περιθώριο της τελετής

Αρ. Λαζαρίδης: «Η γέφυρα έφερε οφέλη και υπεραξία στην περιοχή»

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Πρόκειται για τη δικαίωση μιας δεκαετούς σκληρής προσπάθειας, με σκαμπανεβάσματα, με αντίξοες συνθήκες, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη φύση του έργου, Δεν ήταν ένα συνηθισμένο έργο, δε γίνονται κάθε μέρα γέφυρες σε πόλεις της Ελλάδας … Αυτό που βλέπουμε δεν είναι μόνο τα γεωμετρικά στοιχεία αλλά όλο το γύρω περιβάλλον και το φυσικό και το δομημένο. Άνθρωποι που έχουν να έρθουν μήνες ή και χρόνο μένουν έκπληκτοι. Η επέμβαση της γέφυρας και οι συνέπειές της είναι απίστευτες. Νομίζω ότι έχει αποκτήσει υπεραξία και η γύρω περιοχή. Δεν ενώνουμε απλώς τις δύο όχθες του Τριποτάμου αλλά θα εξυπηρετηθεί όλος σχεδόν ο Προμηθέας, 2000 κατοίκων, με άμεση και εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, με δυνατότητα να φύγουν βόρεια για την Περιφερειακή Οδό προς Νάουσα ή Θεσσαλονίκη, αλλά και αντιστρόφως…».

Κ. Βοργιαζίδης: «Σήμερα κλείνει ένα ηθικό κεφάλαιο για το Δήμο»

Ο Δήμαρχος Βέροιας σημείωσε:

«…Κλείνει λοιπόν σήμερα ένα κεφάλαιο, το οποίο αφορά την ηθική υποχρέωση του Δήμου προς τους δωρητές Αδελφούς Κούσιου, που πράγματι μας βάραινε, αλλά σήμερα ολοκληρώνεται αυτό το έργο και παραδίδεται στην κυκλοφορία και νιώθουμε όλοι μας καλύτερα. Επί πλέον βέβαια πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει στη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης και ιδιαίτερα τις Τρίτες που λειτουργεί η λαϊκή και η Ακροπόλεως είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.  Άρα λοιπόν το καλό είναι διπλό…».

Χ. Ουσουλτζόγλου: «Θεωρώ ότι ουσιαστικά η θητεία μου έληξε σήμερα» 

Η πρώην Δήμαρχος Βέροιας μεταξύ άλλων κατέθεσε:

«…Για μένα είναι η ευτυχέστερη στιγμή, γιατί θεωρώ ότι ουσιαστικά η θητεία μου έληξε σήμερα. Υποστήκαμε πολλά, κατηγορηθήκαμε, τελικά όμως αναδείχθηκε η αδυναμία της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Ο τρόπος αντικατάστασης των εργολάβων, οι αναθέσεις, η αρχαιολογία, χίλια δυο πράγματα που καθιστούν πάρα πολύ δύσκολη την κατασκευή των δημοσίων έργων. Σήμερα αγάλλονται οι ψυχές των ευεργετών…»

Γ. Μπατσαρά: «Οι γέφυρες μάς ενώνουν»

Η Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δημ. Συμβουλίου Βέροιας τόνισε: «…Οι γέφυρες μάς ενώνουν. Να χτίζουμε λοιπόν γέφυρες, να ενώνουμε, να δημιουργούμε, και να συμβάλλουμε σ’ αυτό που λέγεται ανάπτυξη της πόλης και του Δήμου. Και εμείς νομίζω ότι κτίσαμε μια γέφυρα μεγάλη για πρώτη φορά στο Δήμο της Βέροιας…».

 

Π. Παυλίδης: «Ημέρα χαράς αλλά και λύπης»

Ο Αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Συνδημότες» δήλωσε χαρακτηριστικά:

«…Είναι ημέρα χαράς αλλά και ημέρα λύπης. Χαράς γιατί σήμερα μετά από τόσα χρόνια παραδίδεται το έργο στην κυκλοφορία, και η μνήμη των δωρητών θα αποκατασταθεί, αλλά και λύπης, γιατί βλέπω πολύ κόσμο να φωτογραφίζεται στην γέφυρα χωρίς ντροπή, που από τσίπα και μόνο δε θα έπρεπε καν να παραβρίσκεται σήμερα εδώ…».

Τεχνικά χαρακτηριστικά της γέφυρας

Η νέα γέφυρα, μήκους 110 μέτρων αμφίδρομης κίνησης, ύψους 31 και πλάτους 13 μέτρων,  πέραν των οδηγών, θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πεζούς (και ΑμεΑ) σε ασφαλές πεζοδρόμιο (2,5μέτρα πλάτους).

far

Φωτογραφίες – video: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων