Κόσμος

Με ΝΑVΤΕΧ και διάβημα απάντησαν Ελλάδα και Κύπρος στην τουρκική πρόκληση

H Ελλάδα απάντησε στην Τουρκία με NAVTEX και διάβημα μετά την παράνομη τουρκική NAVTEX που ανακοίνωσε η Αγκυρα για έρευνες σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Όπως έγινε γνωστό, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με αντι-NAVTEX για την ίδια περιοχή που σκοπεύει να κάνει έρευνες η Τουρκία, καλώντας όλους τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX.

Συγκεκριμένα, ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

ZCZC HA90
211710 JUL 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 405/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA10-977/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA10-977/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 022059 UTC AUG 20.
NNNN

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την παράνομη τουρκική NAVTEX, η οποία, όπως επεσήμανε, παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας»

banner-article

Ροη ειδήσεων