Παιδεία

ΚΚΕ: Όχι στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών επί πληρωμή – κατάργηση όλων των διδάκτρων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ-

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Όχι στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών επί πληρωμή – κατάργηση όλων των διδάκτρων

Δεν πρόλαβαν να περάσουν ούτε 24 ώρες από την ψήφιση του αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, στη Βουλή, και η διοίκηση της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, παίρνει την σκυτάλη ανακοινώνοντας και επίσημα ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μία άκρως εχθρική πράξη, πραγματική πρόκληση απέναντι στους φοιτητές και τη δραματική κατάσταση που βιώνουν στο πανεπιστήμιο – ακόμα πιο οξυμένη αυτή την περίοδο. Οι εξαγγελίες της διοίκησης όχι μόνο δεν στοχεύουν, αλλά διογκώνουν τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών στις κλινικές και τα εργαστήρια, τις τραγικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και αναλώσιμα, τη χρηματοδότηση του τμήματος που “έχει πιάσει πάτο”.

Στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση που διαφημίζει τις πολύκροτες αλλαγές στο σύστημα υγείας παρουσιάζοντας μια ειδυλλιακή εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα, η διοίκηση του τμήματος σπεύδει να αδράξει τα μέγιστα αποβλέποντας στο να διαμορφωθεί χώρος εισροής εσόδων, ουσιαστικά προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την εμπορευματοποίηση σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών.

Ενοποιητικό στοιχείο είναι η αξιολόγηση της υγείας, της πρόνοιας του λαού αλλά και της παιδείας με γνώμονα τα κριτήρια κόστους-οφέλους, κριτήρια που δεσμεύουν τελικά πολύτιμες δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών για ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας,  ιατρική περίθαλψη, μέτρα πρόληψης και από την άλλη της ανάγκης ολόπλευρης επιστημονικής κατάρτισης των νέων ιατρών και επιστημόνων.

Με το νέο νομοσχέδιο,  η κυβέρνηση δίνει οριστικά το πράσινο φως στα ιδρύματα για την ίδρυση και λειτουργία Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών με δίδακτρα. Παροτρύνει τις σχολές να λειτουργούν με τη λογική της “ανταποδοτικότητας”, να μετακυλύουν το κόστος σπουδών στους φοιτητές. Με το περίφημο “αυτοδιοίκητο” και “αυτόνομο” Πανεπιστήμιό, στο όνομα του οποίου παλιές και νέες κυβερνήσεις μείωσαν δραματικά την κρατική χρηματοδότηση, οδηγώντας τα στο κυνήγι εκπαιδευτικών και ερευνητικών υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες επειδή:

  • ανοίγουν το δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα ιδρύματα, σύντομα για όλους και όχι μόνο για τους ξενόγλωσσους φοιτητές, όπως οι ίδιοι προκλητικά συζητάνε. Ταυτόχρονα, ανοίγουν τη συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου 16.

  • το παράλληλο “ιδιωτικό μοντέλο εκπαίδευσης”, οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο σπουδών για όλους, σε συρρίκνωση αντικειμένων που δεν είναι “κερδοφόρα”, σε προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων, ακόμα και σε σύμπραξη μαζί τους, σε δυσανάλογο αριθμό φοιτητών σε σχέση με τις υποδομές και το προσωπικό, εξυπηρετώντας μεγαλύτερους “τζίρους”.

Η ΝΔ προσαρμόζει περαιτέρω τα Πανεπιστήμια στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, προσαρμογές που σε μεγάλο βαθμό είχε προχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρώτη νομοθέτησε τη δυνατότητα ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα. Από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξαν να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών πανεπιστημίων στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, με κριτήρια που δεν αφορούν την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού, τις ανάγκες της έρευνας για να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων, αλλά το επιχειρηματικό κέρδος στα ιδρύματα και την πολυπλόκαμη σύνδεση τους με τις επιχειρήσεις.

Καλούμε το διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό στα ιδρύματα, τους φοιτητές και νέους ερευνητές, να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στο επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο που υλοποιούν παλιές και νέες κυβερνήσεις, με μαζικές κινητοποιήσεις, αποφάσεις σωματείων / συλλόγων ΔΕΠ / συνελεύσεων τμημάτων / συλλόγων φοιτητών, με τη συγκέντρωση υπογραφών. Να παλέψουν για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με επαρκές διδακτικό, ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, για την κατάργηση των διδάκτρων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.

Σήμερα, γίνεται φανερό ότι οι απαντήσεις στις αγωνίες και στα ερωτήματα εργαζομένων και φοιτητών για ολοκληρωμένες σπουδές, κοινωνική και επιστημονική ωρίμανση και εφόδια που μπορούν να αξιοποιηθούν και να εξελίσσονται στην άσκηση του κάθε επαγγέλματος, βρίσκονται στην αμφισβήτηση του σημερινού πανεπιστημίου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που καθορίζει τελικά τους όρους λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης, τις κατευθύνσεις της έρευνας, το περιεχόμενο της διδασκαλίας. Στην ίδια κατεύθυνση μπορούν να αναζητηθούν οι απαντήσεις και για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η επιστημονική γνώση και να αξιοποιηθεί με στόχο τη βελτίωση των όρων ζωής του λαού και της νεολαίας.

Αυτή είναι και η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δυναμική στους καθημερινούς αγώνες για τη ριζική βελτίωση στις συνθήκες ζωής και σπουδών των παιδιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

                                                                                                                        15/6/2020

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας