Κόσμος

Βάρκα με πρόσφυγες σε κίνδυνο ανοιχτά της Λέσβου – “Το λιμενικό βλέπει αλλά δεν επεμβαίνει”, καταγγέλλει ΜΚΟ

Σε κίνδυνο βρίσκεται βάρκα στην οποίαν επιβαίνουν 32 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται μία έγκυος γυναίκα και 11 παιδιά.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ που διαχειρίζεται την υπηρεσία Alarmphone, δεχόμενη κλήσεις από άτομα που κινδυνεύουν στη θάλασσα, στο σημείο βρίσκεται σκάφος του ελληνικού λιμενικού το οποίο ωστόσο δεν προχωρά στη διάσωση των προσφύγων, οι οποίοι χρήζουν προστασίας και ιατρικής φροντίδας.

Από σχετική απόσταση παρακολουθεί, σύμφωνα με την καταγγελία, και σκάφος του τουρκικού λιμενικού, το οποίο ωστόσο δεν έχει δικαιοδοσία να επέμβει καθώς το περιστατικό φέρεται να λαμβάνει χώρα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

++ Γιατί δεν διασώθηκαν; ++

Ενημέρωση 14.12 CEST: 32 άτομα εξακολουθούν να αρνούνται τη διάσωση παρά την κατάσταση που επικρατεί και ανέφεραν κινδύνους για την υγεία τους. Σε κρίσιμη κατάσταση υγείας βρίσκονται μικρά παιδιά και έγκυος, σύμφωνα με τα άτομα που βρίσκονται στο σκάφος. Ελληνική και Τουρκική ακτοφυλακή αφήστε τους ήσυχους στη θάλασσα. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει τώρα. Η θαλάσσια διάσωση είναι καθήκον και η άρνηση διάσωσης είναι έγκλημα.

——-

Σκάφος με 32 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν συμπεριλαμβανομένου. 11 γυναίκες μία εκ των οποίων 8 μηνών έγκυος & 11 παιδιά σε κίνδυνο βόρεια της Λέσβου. Δεν μπορούν να προχωρήσουν μπροστά & κάποιοι τραυματίζονται. Περιμένουν διάσωση από την πρώτη μας κλήση στο 6:34 CET. Ελληνικό Λιμενικό σκάφος 080 και άλλα βρίσκονται ήδη στο σημείο. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο ζητούν διάσωση, ιατρική βοήθεια και διεθνή προστασία.

Η άρνηση διάσωσης είναι παράνομη και βάζει ζωές σε κίνδυνο! Παρών η τουρκική ακτοφυλακή αλλά μας λέει ότι δεν μπορούν να παρέμβουν καθώς το σκάφος είναι σε ελληνικό νερό. Ζητούμε άμεση διάσωση στην Ελλάδα! Αυτές οι σκηνές μη βοήθειας και βίας στα σύνορα του Αιγαίου της Ευρώπης πρέπει να σταματήσουν!

Καλούμε την κοινωνία των πολιτών να υψώσει τις φωνές της και να πιέσει τις ελληνικές αρχές να διασώσουν. Ευρώπη, σταμάτα να παρακολουθείς ανθρώπους να υποφέρουν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά, αλλά η Ευρώπη μένει σιωπηλή.

https://www.facebook.com/watchthemed.alarmphone/posts/2684949051779321

Η MKO Watch the Med καλεί «την κοινωνία των πολιτών να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διασώσεις, και την Ευρώπη να σταματήσει να παρακολουθεί τους ανθρώπους να υποφέρουν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά αλλά η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση.

https://www.facebook.com/watch/?v=661521751370317&ref=external

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων