Απόψεις

Η Αμερική της οργής, του Φλόιντ και του Τραμπ

Νικόλ Λειβαδάρη

Έξι  νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της ρατσιστικής βίας, πάνω από  4.000 συλληφθέντες, 40 πόλεις σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας – ανάμεσά τους και η Νέα Υόρκη -, 104.000 θάνατοι από τον κορονοϊό, 40 εκατομμύρια άνεργοι και 53 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με άμεση απειλή πείνας: Είναι η Αμερική της οργής, του Τζορτζ Φλόιντ και του μεγάλου διχασμού, η Αμερική της τριπλής κρίσης – φυλετικής, οικονομικής και υγειονομικής.

Στην κραυγή αυτής της Αμερικής, ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά κατεβάζοντας τον στρατό στους δρόμους και απειλώντας με πόλεμο την ίδια του την χώρα. Τα ξημερώματα, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την ενεργοποίηση ενός νόμου του 1807, του Νόμου κατά των Εξεγέρσεων (Insurrection Act), που αναθέτει στον στρατό την ευθύνη της εσωτερικής ασφάλειας και της τήρησης της τάξης – ενός νόμου, που είχε ενεργοποιηθεί για τελευταία φορά στις μεγάλες ταραχές του Λος Αντζελες το 1992. Λίγη ώρα αργότερα το Associated Press μετέδωσε πως κινείτο προς την Ουάσικγτον αερομεταφερόμενη μεραρχία για να αναλάβει την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν ήδη πάνω από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Είχε προηγηθεί μια εκρηκτική τηλεδιάσκεψη Τραμπ με τους κυβερνήτες των Ηνωμένων Πολιτειών και μια ακόμη προεδρική παράσταση στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο. Εκεί, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε εαυτόν «Πρόεδρο του Νόμου και της Τάξης», διαμήνυσε ότι «θα κυριαρχήσουμε στους δρόμους», και δήλωσε ότι στις Πολιτείες όπου «οι κυβερνήτες θα αρνηθούν να ενεργοποιήσουν την εθνοφυλακή, θα ενεργοποιήσω εγώ τον στρατό και θα λύσω το πρόβλημα για λογαριασμό τους».

 «Κινητοποιώ», είπε, « όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, για να σταματήσω τις ταραχές και τις λεηλασίες, για να σταματήσω την καταστροφή και την εμπρησμό, και για να προστατέψω τα δικαιώματα των νόμιμων Αμερικανών».

Την ίδια ώρα, δυνάμεις της εθνοφρουράς εκκαθάριζαν με χημικά και δακρυγόνα τους διαδηλωτές στην λεωφόρο Πενσυλβάνια, για να βγει αμέσως μετά… περίπατο ο αμερικανός πρόεδρος και να φωτογραφηθεί κραδαίνοντας την Βίβλο μπροστά από εκκλησία που βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Οίκο και είχε γίνει στόχος διαδηλωτών την νύχτα της Κυριακής.

Θα μπορούσαν να είναι και εικόνες πολιτικού σουρεαλισμού την ώρα που η Αμερική φλέγεται. Στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά η εικόνα του απόλυτου πολιτικού αμοραλισμού – με προεκλογικό φόντο για τον Τραμπ είτε τα θύματα της ρατσιστικής αστυνομικής βίας, είτε τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό.

«Καταδυόμαστε σε κάτι που δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» είπε ο Τζιμ Ακόστα στο CNN, ενώ ο Αντερσον Κούπερ άνοιξε την εκπομπή τους στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο λέγοντας ότι «γινόμαστε μάρτυρες της πλήρους αποτυχίας της προεδρικής ηγεσίας την ώρα που αυτή η χώρα και ο λαός της την έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ άλλοτε».

Στους New York Times ο Πολ Κρούγκμαν γράφει ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ, αντί να προσπαθεί να κατευνάσει το έθνος, ρίχνει βενζίνη στην φωτιά – φλερτάρει πια με την πυροδότηση εμφυλίου πολέμου». Και απαντώντας στο ερώτημα «πώς φθάσαμε έως εδώ», προσθέτει: «Η βασική ιστορία της αμερικανικής πολιτικής τις τελευταίες 4 δεκαετίες μας λέει ότι οι πλούσιες ελίτ όπλισαν το χέρι του ρατσισμού των λευκών για να κερδίσουν πολιτική ισχύ. Αυτή την ισχύ την χρησιμοποίησαν για να εφαρμόσουν πολιτικές που έκαναν ακόμη πιο πλούσιους του πλούσιους σε βάρος των εργαζομένων.

Μέχρι την άνοδο του Τραμπ οι άνθρωποι είχαν την δυνατότητα – έστω και μετά βίας – να αρνούνται να δουν κατάματα αυτή την πραγματικότητα. Τώρα όμως, πρέπει να είσαι εμμονικά τυφλός για να μην βλέπεις αυτό που συμβαίνει… Διότι ο Τραμπ παρείχε την απόλυτη επιβεβαίωση και κάλυψη της ρατσιστικής εχθρότητας».
Ακόμη πιο συνοπτικά το περιγράφει η Washington Post. Εξηγώντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην «γέννησε» το προπατορικό, και υπαρξιακό, αμάρτημα της Αμερικής αλλά το απογείωσε: «Η Αμερική», γράφει, «είναι σε χαμηλή πτήση. Ο πόνος και η καταστροφή πνίγουν ελπίδες και όνειρα σε όλη την χώρα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν – είτε μόνοι από έναν φρικτό ιό, είτε από ένα γόνατο που τους πατάει στον λαιμό σε δημόσια θέα. Πόλεις καίγονται, επιχειρήσεις καταστρέφονται, κι οι ανισότητες γιγαντώνονται. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι. Κι ο πρόεδρος απλώς τα κάνει όλα αυτά χειρότερα»…

tvxs.gr

Ροη ειδήσεων