Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3: “Το μυστικό της Μάντλεν Σμιθ” του Ντέιβιντ Λιν – Με διαδικτυακή συζήτηση

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 22:00

Η κινηματογραφική λέσχη εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ, αφενός προσαρμοσμένοι στις έκτακτες συνθήκες, αφετέρου αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το όραμά τους, παρουσιάζουν, εδώ και λίγες εβδομάδες, τις ταινίες του νέου τους προγράμματος διαδικτυακά, ωσότου αρχίσουν οι δευτεριάτικες προβολές τους στο θερινό cine ΑΠΟΛΛΩΝ.

Στο αφιέρωμα με τον τίτλο «Σε σκοτεινούς δρόμους», επιλέχθηκε από το ΚΕΜΕΣ μία σειρά εξαιρετικών ταινιών που αφηγούνται ιστορίες ανθρώπων που ζουν και δρουν κάτω από ασυνήθιστη πίεση.

Όλες οι προτεινόμενες ταινίες είναι ελεύθερα διαθέσιμες για προβολή στο διαδίκτυο με ελληνικούς υπότιτλους. Επιπρόσθετα, κάθε  Δευτέρα στις 22:00 πραγματοποιείται, αποκλειστικά μεταξύ των μελών της λέσχης, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την τελευταία προτεινόμενη ταινία και εισήγηση από τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξη Δερμεντζόγλου.

Η επιλεγμένη ταινία για την τρέχουσα εβδομάδα είναι «Το μυστικό της Μάντλεν Σμιθ» του Ντέιβιντ Λιν. Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή με ελληνικούς υπότιτλους στο ακόλουθο link:

Το μυστικό της Μάντλεν Σμιθ

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 22:00 και αφού τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη θα έχουν παρακολουθήσει την ταινία στο σπίτι τους από το διαδίκτυο, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με θέμα συζήτησης το φιλμ και την ανάλυσή του.

Σας παραθέτουμε παρακάτω τα στοιχεία της ταινίας και κριτική του Αλέξη Δερμεντζόγλου γι΄αυτήν.

 «Το μυστικό της Μάντλεν Σμιθ» («Madeleine», ασπρόμαυρο, Ην. Βασίλειο, 1950, διάρκεια 114´)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιν

Σενάριο: Στάνλεϊ Χέινς, Νίκολας Φιπς

Παίζουν: Αν Τοντ, Νόρμαν Γούλαντ, Ιβάν Ντεσνί.

Σκωτία, 1857. Η Μάντλεν Σμιθ, νεαρή κοπέλα από πλούσια οικογένεια, πιέζεται από τον πατέρα της  να παντρευτεί κάποιον άντρα που ανήκει στη δική τους κοινωνική τάξη. Η ίδια όμως  διατηρεί κρυφή ερωτική σχέση με τον νεαρό Εμίλ, ο οποίος της ζητά επίμονα να τον παρουσιάσει επίσημα στην οικογένεια της. Όταν η Μάντλεν αποφασίζει να διακόψει τη σχέση μαζί του και να παντρευτεί αυτόν που θέλουν οι γονείς της, ο Εμίλ την απειλεί ότι θα φανερώσει όλη την αλήθεια για τη σχέση τους.

Μια πραγματική ιστορία που έχει ταυτόχρονα ερωτικό, ταξικό, νομικό χαρακτήρα, μετατρέπεται από τον Ντέιβιντ Λιν σε ένα σκοτεινό μαγευτικό παραμύθι όπου η γοτθική ατμόσφαιρα σμίγει με το μελόδραμα για να συναντήσουν στο τέλος το βρετανικό νουάρ. Ο Ντέιβιντ Λιν, αρχικά μοντέρ, διακρίνεται για την εξαιρετική μετάβαση από το ένα  πλάνο στο άλλο με πολλές εναλλαγές χώρων σε ένα κλειστοφοβικό και σκοτεινό ντεκόρ. Το ασπρόμαυρο «ανοίγει» όταν η ηρωίδα μετατρέπεται από άπειρη κοπέλα σε αποφασιστική γυναίκα και τότε βλέπουμε πόσο καλά υπολογισμένες είναι οι κινήσεις της. Το μοτίβο έρωτας-ψευδαίσθηση-απογοήτευση-αδιέξοδο είναι βεβαίως κλασικό συστατικό του τυπικού μελοδράματος το οποίο ο σκηνοθέτης γνωρίζει άριστα. Όμως ο Λιν δεν είναι ένα τυχαίο όνομα αλλά ένας ογκόλιθος του σινεμά και έτσι συνεχώς παρακάμπτει τη συνταγή για να φτάσει στο τολμηρό επίτευγμα του τέλους και να επαινέσει τον κυνισμό, σχολιάζοντας πικρά ότι η ωριμότητα ισοδυναμεί με τη σκληρότητα. Τα ντεκόρ είναι άψογα και μαγευτικά, σου δημιουργούν την αίσθηση ενός παραμυθιού που το βιώνεις και σε αυτό βέβαια συμβάλει και η εξαιρετική φωτογραφία του Γκάι Γκριν. Στο ρόλο της Μάντλεν, η Αν Τοντ στην αρχή ακτινοβολεί ως λουλούδι του καλού και στο τέλος γίνεται ένα άνθος του Μπωντλαίρ.

banner-article

Ροη ειδήσεων