Απόψεις

Ερντογάν: Θέλει να εξασφαλίσει τον τίτλο του «γενναιόδωρου θείου». Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Κώστας Βενιζέλος (30/4)

 Την διπλωματία της μάσκας υιοθετεί ο Ερντογάν, ο οποίος αντί να κοιτάζει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα του, βλέπει τα πάντα μέσα από γεωπολιτική σκοπιά.

Ξεκίνησε να στέλνει σιγά-σιγά μάσκες για προστασία των πολιτών από την πανδημία και σήμερα έφθασε στο σημείο να έχει οργανώσει αποστολές σε πενήντα χώρες.

Τι κι εάν τα κρούσματα αυξάνονται στην Τουρκία και σημειώνονται καθημερινά θάνατοι από τον κορωνοϊό; Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέχουν τα μεγαλεπήβολα επεκτατικά του σχέδια και η ενίσχυση της εικόνας του ιδίου και της κατοχικής Τουρκίας.

  • Επιχειρεί η Άγκυρα να οικοδομήσει μια «ανθρωπιστική εικόνα», μια εικόνα χώρας που εκφράζει εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε όσους λαούς ή κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο Ερντογάν επιδιώκει να λάβει τον τίτλο του «γενναιόδωρου θείου», «του γενναιόδωρου σύμμαχου». Και να εισπράττει ευχαριστίες, αναγνώριση.

Όπως έγινε και με τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ευχαριστεί την Τουρκία για τη βοήθεια, που έστειλε η Άγκυρα:

  • «Σε περιόδους κρίσης… Οι Σύμμαχοι πρέπει να στέκονται μαζί. Ευχαριστούμε την Τουρκία για τη γενναιόδωρη δωρεά ιατρικών προμηθειών και προστατευτικού εξοπλισμού που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε το # COVID19 στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Οι Αμερικανοί είναι ευγνώμονες για τη φιλία, τη συνεργασία και την υποστήριξή σας».

Βέβαια, όπως έγινε γνωστό, μαζί με το φορτίο της βοήθειας ( προστατευτικές στολές και μάσκες) από την Άγκυρα στάλθηκε και μια επιστολή του Ερντογάν προς τον Τραμπ. Θέλησε να εξασφαλίσει αμέσως ανταλλάγματα. Στην επιστολή ζητά από τον Αμερικανό Πρόεδρο να τύχει η χώρα του καλύτερης μεταχείρισης από το κογκρέσο και τα ΜΜΕ. Θα πρέπει, όπως αναφέρει ο Ερντογάν, «να καταλάβουν καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεών μας».

Την ίδια ώρα, στα πλαίσια των ανοιγμάτων που επιλέγει να κάνει ο Ερντογάν, έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά να δημιουργεί κανάλια επικοινωνίας με κράτη, που δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις. Μεταδόθηκε από την Άγκυρα πως δόθηκε άδεια για την πώληση στην Αρμενία ενός φαρμάκου ενώ απάντησε θετικά ( η Τουρκία)  στην παραγγελία από το Ισραήλ ιατρικού υλικού.

  • Το τουρκικό σχέδιο ήταν αρχικά η ανάγκη να «προστατεύσει» τον μουσουλμανικό πληθυσμό, που είχε ανάγκη. Αυτό το σχέδιο εξελίχθηκε και η κατοχική Τουρκία θέλει να αγκαλιάσει και βοηθήσει όλους. Να γίνει προστάτιδα χώρα. Μια ιμπεριαλιστική δύναμη, η οποία θέλει να παρουσιάζεται με ανθρώπινο πρόσωπο.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική οικονομία παραπαίει και φλερτάρει με την χρεοκοπία. Είναι προφανές πως σε περιόδους κρίσης, πίεσης οι δικτάτορες αντιδρούν με τρόπο, που να επιβεβαιώνουν την μεγαλομανία τους. Ο Ερντογάν θέλει να μεγαλώσει την Τουρκία και αξιοποιεί κάθε τρόπο, έστω κι εάν είναι σε βάρος του τουρκικού λαού.

 apopseis.com