Κορωνοϊός Τοπικά

ΚΕΣΥ Ημαθίας: Γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης

Δήμητρα Κεχαγιά

Γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης πολιτών οργάνωσε και λειτουργεί από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία λόγω του COVID-19, το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Ημαθίας. Ειδικότερα, παρέχει «μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης», όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του Κέντρου Σάββας Ταϊλαχίδης, MSc ειδικός παιδαγωγός, «συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών».

Για τους γονείς και τους κηδεμόνες παρέχεται συμβουλευτική για τη διαχείριση των παιδιών τους κατά την παραμονή στο σπίτι, η οποία έχει επιβληθεί από τα μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19. Οι μαθητές μπορούν να κάνουν χρήση συμβουλευτικού επαγγελματικού προσανατολισμού, να λάβουν πληροφόρηση για εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές ύστερα από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και να ενημερωθούν για το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τη Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων.

Παρέχονται ακόμη, μέσα από αυτή τη γραμμή υποστήριξης, προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τρόποι διατήρησης της επαφής των παιδιών με τα σχολικά αντικείμενα, καθώς και οδηγίες παραπομπής για αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών (π.χ. κρίσεων πανικού). Τέλος, η γραμμή αφορά και στους εκπαιδευτικούς του Νομού Ημαθίας, οι οποίοι αισθάνονται την ανάγκη λήψης συμβουλευτικής/ ψυχολογικής υποστήριξης για το έργο τους.

Πριν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης, λόγω της πανδημίας, το ΚΕΣΥ Ημαθίας πραγματοποιούσε ατομικά ραντεβού κυρίως με μαθητές και μαθήτριες αλλά και με γονείς και κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς. «Αυτές τις μέρες θέλουμε να στηρίξουμε συμβουλευτικά όσους και όσες μας το ζητήσουν.

Επιθυμούμε να στηρίξουμε ιδιαιτέρως τα παιδιά που πρόκειται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις καθώς το φυσιολογικό άγχος και η αγωνία που συνήθως εμφανίζεται από τον Μάρτιο και μετά, φέτος, λόγω της αναστάτωσης της πανδημίας, ενισχύεται. Θέλουμε να αντιληφθούν ότι είμαστε δίπλα τους. Θέλουμε να ενισχύσουμε την αισιοδοξία τους για το μέλλον και να τους μεταδώσουμε αίσθημα ασφάλειας», εξηγεί η Κυριακή Παντελίδου, εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας