Κόσμος Πολιτισμός

Κωνσταντινούπολη: Έφυγε από τη ζωή η μουσικός Helin Bolek μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Helin Bolek, μετά από απεργία πείνας 288 ημερών.

Η τραγουδίστρια από την Τουρκία Helin Bolek, μαζί με το επίσης μέλος του συγκροτήματος, Ibrahim Gokcek, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι στις διώξεις των αρχών, τις απαγωγές και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματος  Grup Yorum.

Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας είχαν εισβάλλει στο σπίτι των δύο απεργών πείνας στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαρτίου και τους συνέλαβαν, με σκοπό να τους μεταφέρουν σε νοσοκομείο και να τους οδηγήσουν σε αναγκαστική σίτιση.

Το Grup Yorum αποχαιρετά την αγωνίστρια τραγουδίστριά του που πέθανε από 288 ημέρες απεργίας πείνας – Η συγκλονιστική συναυλία τους στην Πόλη και η εμφάνισή τους στην Αθήνα.

ο συγκρότημα Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 στην Κωνσταντινούπολη και αποτέλεσε ένα από τα πλέον προοδευτικά συγκροτήματα στη χώρα.

Ο επαναστατικός χαρακτήρας των τραγουδιών του συγκροτήματος, έθεσε το Grup Yorum στο στόχαστρο των αρχών και του Προέδρου Ερντογάν.

Τα μέλη του συγκροτήματος βρίσκονται εδώ και χρόνια στην περίφημη «γκρίζα λίστα» της κυβέρνησης, με το χαρακτηρισμό ως «υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων».

Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν απαγορευτεί και οι συναυλίες τους.

Η έδρα του συγκροτήματος στην Κωνσταντινούπολη έχει γίνει πολλές φορές στόχος βίαιων αστυνομικών επιχειρήσεων, λόγω της επαναστατικής δράσης του συγκροτήματος.

Οι Gokcek και Bolek έφτασαν να είναι λιγότερο από 40 κιλά, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για να αποφυλακιστούν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και να σταματήσουν οι διώξεις από τις τουρκικές αρχές.

 Η Helin μαζί με το επίσης μέλος του ακτιβιστικού συγκροτήματος Grup Yorum, Ibrahim Gokcek, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις διώξεις των τουρκικών αρχών και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματος, καθώς και για την καταστροφή του πνευματικού τους κέντρου.

Άλλωστε, από το 1985 όταν και ιδρύθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, οι Grup Yorum είχαν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών εξ αιτίας του ελευθεριακού-επαναστατικού τους στίχου.

Τα μέλη της φολκ μπάντας έχουν χαρακτηριστεί συνεργάτες της οργάνωσης DHKP-C και έχουν μπει στην περίφημη “λίστα υποστηρικτών τρομοκρατίας” του Ερντογάν. Το συγκρότημα αρνείται τον συσχετισμό με την οργάνωση και τις κατηγορίες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν απαγορευτεί οι συναυλίες τους. Τον προηγούμενο μήνα, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν εισβάλλει στο σπίτι των Gokcek και Bolek στην Κωνσταντινούπολη και τους συνέλαβαν προκειμένου να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση.

Ο Ibrahim Gökçek συνεχίζει την απεργία πείνας μαζί με ακόμη δύο φυλακισμένα μέλη της μπάντας. Παρακάτω, το γκρουπ ερμηνεύει το Bella Ciaο το 2010, μπροστά σε ένα κοινό 55.000 ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη.

https://youtu.be/Qwbh6ZHEiUc

Οι καλλιτέχνες και αγωνιστές του συγκροτήματος Grup Yorum έχουν δώσει συναυλίες και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σε φεστιβάλ.

Ο θάνατος της Helin Bolek έχει προκαλέσει οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλά μηνύματα να έρχονται και από τη χώρα μας. Μήνυμα για τον θάνατό της έστειλε και η βουλευτής του HDP, Leyla Güven, που είχε πρωτοστατήσει και η ίδια σε απεργία πείνας Κούρδων πολιτικών κρατούμενων την περασμένη χρονιά. Το HDP καταδίκασε συνολικά την πολιτική του AKP για “αδιαφορία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή”, ενώ ζήτησε αποφυλάκιση των Ibrahim Gokcek και Mustafa Kocak.

Όπως έγραψαν υποστηρικτές του γκρουπ στα social media, το συγκρότημα αποτελεί ένα θρύλο και βασικό εκφραστή της αντίστασης στην Τουρκία εδώ και τρεις δεκαετίες.

Στο μήνυμά τους με τον οποίο ανακοίνωσαν τον θάνατο της Bolek, οι Grup Yorum ανέφεραν μεταξύ άλλων πως ήταν οι πρώτοι που ηχογράφησαν τραγούδια στην κούρδικη γλώσσα και υπέστησαν μεγάλες διώξεις γι’ αυτό. “Το μόνο που ήθελε η Helin ήταν να τραγουδά ελεύθερη. Ο φασισμός του AKP ευθύνεται για τον θάνατό της”, σημειώνουν.

Αναφέρουν πως πάντοτε έκαναν πολιτικό τραγούδι για τους αγώνες ενάντια στο φασισμό. “Στην 25η επέτειο του συγκροτήματος, κάναμε συναυλία στην Κωνσταντινούπολη με 55 χιλιάδες κόσμο, αριθμό ρεκόρ για συναυλία με εισιτήριο” γράφουν, ενώ αναφέρουν πως ο κόσμος που τους παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, αυξανόταν σταδιακά, κάτι που προφανώς δεν άρεσε την τουρκική κυβέρηση. Παράλληλα, έκαναν περιοδεία στην Ευρώπη, ενώ τα live τους απαγορεύτηκαν στη Γερμανία. “Δε μας σταμάτησαν ποτέ οι απειλές”, καταλήγουν οι ίδιοι.

Συνολικά το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 23 άλμπουμ και μία ταινία. Από το 2012 και μετά έχουν δώσει δεκάδες δωρεάν συναυλίες, έχοντας συγκεντρώσει κοινό μέχρι 250.000 άτομα. Στο εξώφυλλο του δίσκου τους “İlle Kavga” του 2017, (σημαίνει μάχη κόντρα σε όλες τις δυσκολίες), απεικονίζονται μουσικά όργανα που έχει καταστρέψει η τουρκική αστυνομία.

news247.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων