Απόψεις Κοινωνία Κορωνοϊός

“Σωτήρης Τσιόδρας: Η ήρεμη δύναμη στη μάχη του κορονοϊού” γράφει η Μαρία Δήμα

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μαρία Δήμα

Σεμνός και ταπεινός. Το πανελλήνιο κρέμεται κάθε μέρα από τα χείλη του. Τα συμπεράσματά του δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, όπως και η επιστημονική του δεινότητα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μάς συστήθηκε ευρέως, κάτω από πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής σχολής Αθηνών, με κύρος στην επιστημονική και πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι γιατρός λοιμωξιολόγος με περγαμηνές, που από όπου κι αν πέρασε, αναγράφεται στο πλούσιο βιογραφικό του.

Αλλά τελικά «έμεινε Ελλάδα». Ευτυχώς για μας. Δεν μας μιλά μέσω skype από κάποια χώρα του εξωτερικού, όπως άλλοι δικοί μας, που επίσης διακρίνονται στην ειδικότητα τους. Δεν τον ακούμε από μακριά, είναι και κινείται ανάμεσα μας, δεχόμενος τις παθογένειες μας και στήνει πλάτες στα δύσκολα. Ως επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εμφανίζεται κάθε απόγευμα με την αυθεντία του και την αυθεντικότητα του.

Δεν πρόκειται για ένα διαφημιστικό προϊόν από αυτά που συνηθίζονται με τις μιντιακές ισοπεδωτικές κραυγές και τις κορώνες των εντυπώσεων. Είναι επιστήμονας αφοσιωμένος σ’ αυτό που λέμε «έκαστος εφ ω ετάχθη».  Είναι καθησυχαστικός, ήρεμος, χωρίς να πανικοβάλει τους ήδη τρομοκρατημένους Έλληνες. Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων στη Δημόσια Υγεία από Λοιμογόνους Παράγοντες και ταυτόχρονα ο άνθρωπος που συνδέει την χώρα μας με τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.

Αν και δόκτορας, ο Σωτήρης Τσιόδρας φοράει την άσπρη ποδιά του και περιθάλπει τους ασθενείς του με πολύπλοκα παθολογικά και λοιμωξιολογικά προβλήματα στο νοσοκομείο «Αττικόν». Η ανθρωπιά του έγινε γνωστή μέσω δημοσιευμάτων, αφού εύλογα κέντρισε  το ενδιαφέρον του Τύπου, καθώς έχει αναγορευτεί το πρόσωπο σύμβολο της μάχης κατά του κορονοϊού. Μαζί του όλοι εκείνοι που με αυταπάρνηση έχουν αφήσει τις οικογενειακές εστίες τους, έχουν κλειστεί στα νοσοκομεία φορώντας τις άσπρες, μπλε ή πράσινες στολές τους, προσπαθώντας να νικήσουν το θεριό που κυρίευσε τον πλανήτη.

Το βιογραφικό του 55χρονου Σωτήρη Τσιόδρα, που διέρρευσε, εντυπωσιακό. Από την Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, μια σημαντική διαδρομή σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα στις ΗΠΑ, όπου αποκτά ειδικότητα στη Λοιμωξιολογία και επιστρέφει στην Ελλάδα. Και πάλι τα δημοσιεύματα των ημερών αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικής του, αλλά και της επαγγελματικής του διαδρομής. Αφοσιωμένος στον όρκο του Ιπποκράτη, μετέβη στη Μόρια για να κάνει εμβόλια διφθερίτιδας σε ασθενείς της δομής, χωρίς να υπολογίσει τον βαθμό επικινδυνότητας. Πρόσφατα, πήγε στη Χαλκιδική για να εξετάσει ο ίδιος κάποιο ύποπτο κρούσμα ασθενούς κινεζικής καταγωγής, την ώρα που οι περισσότεροι τού γύρισαν την πλάτη για επιτόπου ιατρική φροντίδα. Γιατρός με κεφαλαία, πατέρας 7 παιδιών, ψάλτης και Ολυμπιακός.

Το τελευταίο κατάφεραν να του το εκμαιεύσουν οι δημοσιογράφοι, όταν σε κάποια από τις απογευματινές ανακοινώσεις του, λίγο πριν ξεκινήσει να ενημερώνει για τις εξελίξεις του covid-19 στην χώρα μας ένας συνάδελφος παρατήρησε ότι «είστε κόκκινος», με τον λοιμωξιολόγο να απαντάει «γενικώς είμαι κόκκινος, Ολυμπιακός δηλαδή».

Από επιστημονικής και ανθρωπιστικής πλευράς, είμαστε σε καλά χέρια. Κατά τα λοιπά ο Ύψιστος ας βάλει και Εκείνος το χέρι του!

efsyn

banner-article

Ροη ειδήσεων