Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Τρεις νεκροί το τελευταίο 24ωρο, 31 νέα κρούσματα, 495 συνολικά

Συνολικά 495 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργεία Υγείας, εκ των οποίων 31 είναι νέα.  Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επιπλέον 3 θανάτους, που αφορούσαν σε άνδρες μεγάλης ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στους 9.Οι δυο κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και ο άλλος σε νοσοκομείο της Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα 84 κρούσματα είναι απροσδιορίστου πηγής μόλυνσης. Ενενήντα κρούσματα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 20 εκ των οποίων διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ 19 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 72 έτη.

Ο κ. Τσιόδρας  επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα  είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».

«Δεν είναι διακοπές», Με αυτή τη φράση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας τα είπε όλα. «Είναι συμπεριφορές που υποβαθμίζουν όλη την προσπάθεια που γίνεται και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς της νόσου στις μικρές τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Τσιόδρας παρακάλεσε όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα  νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορονοϊό. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, ο Σ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού». Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.

Νέα περιοριστικά μέτρα

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την απόφαση για απαγόρευση του απόπλου όλων των σκαφών αναψυχής ανά την ελληνική επικράτεια από το Σάββατο, ενώ από την ίδια ημερομηνία, στα νησιά υα μπορούν να μεταβαίνουν με επιβατικά πλοία μόνο οι μόνιμοι οι κάτοικοι επιδεικνύοντας την φορολογική τους δήλωση.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε, το Σάββατο θα είναι κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές, ενώ τόνισε ότι απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, προειδοποιώντας ότι αν οι πολίτες δεν μείνουν αυτό το Σαββατοκύριακο σπίτι η κυβέρνηση θα εξετάσει πιο αυστηρά μέτρα, ακόμα και αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Για τα σούπερ μάρκετ ανέφερε ότι αλλάζουν τετραγωνικά μέτρα ανα άτομο και από 10 αυξάνεται στα 15τμ.

Νωρίτερα ακόμα ένας συμπολίτης μας κατέληξε, δεύτερος μέσα στη σημερινή ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο σε οκτώ. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης, στη λίστα των θυμάτων προστέθηκε ένας 70χρονος από την Καστοριά.

Πρόκειται για έναν άνδρα, 80 ετών, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παμμακάριστος, ενώ νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι είχε καταλήξει άλλος ένας ασθενής, στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Καστοριάς. Πρόκειται για 87χρονο άνδρα από τη Δαμασκηνιά, το ένα από τα δύο χωριά που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και τέσσερις ημέρες και έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

banner-article

Ροη ειδήσεων