Κόσμος

Προσφυγικό: Τηλεδιάσκεψη Βρετανίας, Γαλλίας, Τουρκίας και Γερμανίας – Απούσα η Ελλάδα

 

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας αλλά όχι της Ελλάδας, για τις εξελίξεις μετά το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων στους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ένωση.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα, χώρα-μέλος της ΕΕ, αφότου η Τουρκία δήλωσε, στις 28 Φεβρουαρίου, ότι δεν θα τους κρατά πλέον στο έδαφός της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2016 με τις Βρυξέλλες, η οποία προέβλεπε ως αντάλλαγμα βοήθεια της ΕΕ.

Η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατ. Σύρους, τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, και φοβάται πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να οδηγήσουν άλλα 3 εκατομμύρια ανθρώπους στα σύνορά της από την ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική, καθώς και από τη Συρία, μετανάστες, που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.

Ηγέτες της ΕΕ είπαν στον Ερντογάν, σε επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ότι πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, αν η Άγκυρα θέλει να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την Ένωση.

«Η υποστήριξη που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία, το τι μπορεί να γίνει μετά τις συνομιλίες του Ερντογάν στις Βρυξέλλες και η αξιολόγηση που κάνουν οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητηθούν (στην τηλεδιάσκεψη)», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης το παγκόσμιο ξέσπασμα του κορονοϊού και οι μάχες στη Λιβύη.

Οι συνομιλίες σχεδιαζόταν αρχικά να πραγματοποιηθούν σε συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό άλλαξε μετά την εξάπλωση του κορονοϊού που ανάγκασε τις τέσσερις χώρες να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι τέσσερις ηγέτες θα συζητήσουν την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2016 ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, με βάση την οποία η Ένωση δεσμεύθηκε να χορηγήσει 6 δισεκ. ευρώ ως βοήθεια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου μια εκεχειρία σχεδόν δύο εβδομάδων, στην οποία συμφώνησαν η Ρωσία και η Τουρκία, τηρείται σε γενικές γραμμές. Ο Ερντογάν έχει πει κατ΄επανάληψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίξουν την Τουρκία προκειμένου αυτή να προστατεύσει τους αμάχους εκεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητη η απουσία της Ελλάδας

«Αδιανόητο» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα να είναι απούσα και από την τηλεδιάσκεψη ηγετών για το προσφυγικό, μετά από τη Σύνοδο στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σύνοδο στο Βερολίνο για τη Λιβύη, η χώρα μας δεν θα συμμετάσχει ούτε στην τηλεδιάσκεψη για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί από τους ηγέτες Γερμανίας-Γαλλίας και Τουρκίας». Σημειώνει ότι «είναι αδιανόητο, αντί η Ελλάδα να συναποφασίζει για την υπέρβαση μιας κρίσης που την αφορά άμεσα, να περιμένει να της ανακοινώσουν άλλοι τις αποφάσεις που θα πάρουν ερήμην της». Τονίζει δε πως «εάν η απουσία της Ελλάδας έχει επιβληθεί – για μια ακόμα φορά- από τον Τούρκο Πρόεδρο στην Γερμανίδα καγκελάριο και μάλιστα λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, πρόκειται για σοβαρή αποτυχία της διπλωματίας μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση «οφείλει να καταλάβει επιτέλους πως διεθνοποίηση δεν σημαίνει απλά ενημέρωση, αλλά διεκδίκηση και πρωτοβουλίες και ο μόνος τρόπος που μπορεί η Ελλάδα να προασπίσει τα δικαιώματά της τόσο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, όσο και στον ευρωπαϊκό κυνισμό, είναι να βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών». Προσθέτει ότι «είναι λάθος του πρωθυπουργού να διαβεβαιώνει την Ε.Ε. ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να παίξει τον ρόλο “ασπίδας”/ προκεχωρημένου φυλακίου για την Ευρώπη».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι ως ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα πρέπει να απαιτεί από την Ε.Ε.:

-μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ε.Ε. και επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε.

-κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στις συνομιλίες για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, όπως το 2015-2016

-απειλή κυρώσεων προς την Τουρκία αν δεν επανέλθει στη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας