Η αγάπη για τα κατοικίδια μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Εντευκτήριο» - Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση της ΕΦΑ Ημαθίας

Δήμητρα Σμυρνή

Πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα και τρυφερή η βραδιά που αφιερώθηκε από την ΕΦΑ Ημαθίας στα κατοικίδια και στην αγάπη που τα συνδέει με τον άνθρωπο, όπως προβάλλεται μέσα από τις σελίδες του τεύχους 117-118 του περιοδικού «Εντευκτήριο», που πραγματοποιήθηκε στο "Υπόγειο της Μνήμης" του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας.

«Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις της ΕΦΑ, που στόχο έχουν να κάνουν - πέρα από τους άλλους στόχους της Εφορείας - τον άνθρωπο περισσότερο ευαίσθητο απέναντι στα ζώα και ειδικά στα αδέσποτα» είπε προλογίζοντας η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αγγελική Κοτταρίδη.

Πλάι στους δύο ομιλητές, τον Θανάση Μαρκόπουλο, ποιητή-κριτικό, και τον Γιώργο Λιόλιο, δικηγόρο-συγγραφέα, ο εκδότης του «Εντευκτηρίου», Γιώργος Κορδομενίδης, που έδωσε τη δική του συγκινητική οπτική πάνω στη σχέση του ανθρώπου με τα κατοικίδια.

Μετά από ένα βιογραφικό του Κορδομενίδη, που έδωσε ο Γιώργος Λιόλιος, αποκαλύπτοντας έναν πνευματικό άνθρωπο με ποικίλες δραστηριότητες, ο Θανάσης  Μαρκόπουλος έδωσε τη δική του άποψη για το περιοδικό, άποψη στηριγμένη στη μελέτη του περιοδικού από το 1978, χρονιά που εκδόθηκε.

Ξεκινώντας από το ότι το περιοδικό με την όλη πορεία του έδειξε πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό στα πνευματικά πράγματα, επεσήμανε τον στόχο του ν’ αγκαλιάσει με το περιεχόμενό του όχι μόνο το κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά να κινηθεί ευρύτερα, αποκτώντας πανελλαδική εμβέλεια.

Τονίζοντας τη μακροβιότητά του, ενώ άλλα περιοδικά εγκατέλειπαν τον αγώνα, επέμενε σε δύο σημαντικά σημεία, στην ιστορική του αξία, αφού στις σελίδες του καταγράφτηκε η ιστορία της Λογοτεχνίας των τελευταίων 30 χρόνων, αλλά και στην διάθεσή του να δίνει χώρο στους νέους, δημιουργώντας ένα λογοτεχνικό φυτώριο.

Ο Γιώργος Λιόλιος  αναφέρθηκε στην πολύχρονη σχέση του με τον εκδότη, χαρακτηρίζοντας το περιοδικό του «έργο ενός ανθρώπου».

Επισημαίνοντας τη συνεχή παρουσία του μικρού σκύλου, που δεν άφηνε ούτε λεπτό μόνο τον εκδότη, τον χαρακτήρισε αφορμή της έκδοσης του τεύχους 117-118, που είναι αφιερωμένο στα κατοικίδια.  «Ο Ίμο, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, είναι ο πραγματικός εκδότης του τεύχους!» είπε χαριτολογώντας ο Γιώργος Λιόλιος.

«Το συγκεκριμένο τεύχος συγκεντρώνει κείμενα 65 συγγραφέων, από τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και τη Ζυράνα Ζατέλη μέχρι τον Καβάφη και τον Ναζίμ Χικμέτ, δίνοντας μια ευρύτατη οπτική πάνω στο θέμα της φιλοζωίας, που δεν είναι καθόλου αυτονόητη στις μέρες μας, καθώς παρατηρούνται τόσα περιστατικά βίας απέναντι στα ζώα» πρόσθεσε.

Ο εκδότης Γιώργος Κορδομενίδης, άνθρωπος με ιδιαίτερο και λεπτό χιούμορ, εξέφρασε αρχικά τη χαρά του γιατί οργανώθηκε για πρώτη φορά μια εκδήλωση για το περιοδικό του, μιλώντας στη συνέχεια για τη μακρόχρονη πορεία του με τις πολλές δυσκολίες αλλά και τις μεγάλες χαρές που του πρόσφερε.

Την άποψή του για τα κατοικίδια την έδωσε μέσα από τη σχέση του με τον Ίμο, που απ’ ότι φάνηκε μέσα από τις τρυφερές λεπτομέρειες της περιγραφής της καθημερινότητάς τους, η σχέση τους είναι πια σχέση ζωής. Άλλωστε κάτι τέτοιο φαινόταν κι από το κείμενο που ετοιμάστηκε να γράψει γι’ αυτόν, όπως αποκάλυψε, με τίτλο «Ο Ίμο είν’ ο σκύλος μου κι εγώ ο άνθρωπός του». Κι ο Ίμο χαρούμενος να καμαρώνει και να χαϊδεύεται στα πόδια του κυρίου του, δηλώνοντας με κάθε τρόπο  πως είναι ο star της βραδιάς…

Μια αλλιώτικη βραδιά, έξω από τα καθιερωμένα, που άφησε σε όλους μια τρυφερή αίσθηση…

Φωτογραφίες: faretra.info

      

Συντάκτης

1 Comment

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια