Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στη Βέροια – Αποθεώθηκε ο θρύλος του  ηπειρώτικου κλαρίνου

Δήμητρα Σμυρνή

Ο θρύλος του κλαρίνου, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, γοήτευσε το κοινό της Βέροιας, που κυριολεκτικά τον αποθέωσε, σε μια συναρπαστική συνομιλία του κλαρίνου με το λαούτο.

Με γεμάτη την αίθουσα του Χώρου Τεχνών από κόσμο, που ξέρει το ειδικό βάρος του καλλιτέχνη, ο Πετρολούκας Χαλκιάς χάρισε ένα μοναδικό ταξίδι στα μονοπάτια της ηπειρώτικης μουσικής, συνοδευόμενος από τον Βασίλη Κώστα, έναν βιρτουόζο του λαούτου, που εντυπωσίασε με τη δεξιοτεχνία του.

Πριν από τη συναυλία, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς τού επέδωσε  τιμητική πλακέτα εκ μέρους της πόλης λέγοντας «Δύσκολα μπορεί κανείς να καταφέρει όσα καταφέρατε. Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρατε και σας εύχομαι να συνεχίσετε», για να απαντήσει συγκινημένος ο Πετρολούκας «Μου δίνετε τη χαρά και τη  διάθεση να ζήσω και να υπηρετήσω το δημοτικό μας τραγούδι».

Φορτωμένος με την πείρα της ζωής και προπαντός την πείρα της μουσικής, ο καλλιτέχνης μοιράστηκε τη βραδιά με τον Βασίλη Κώστα, ένα νέο καλλιτέχνη με επιστημονικές περγαμηνές, λαουτίστα, που ο Πετρολούκας κατάλαβε, πριν πέντε χρόνια στην Αμερική που τον συνάντησε, πως ο βηματισμός τους είναι κοινός, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει και ο  δίσκος τους με τίτλο «Η ψυχή της Ηπείρου.

Ο Πετρολούκας πιστεύει στους νέους, όπως αποδείχτηκε από τη συνεργασία του με τον Βασίλη Κώστα, και τα παρακάτω λόγια του υπογραμμίζουν την πίστη του για τη συνέχεια στη μουσική: « Η μουσική δεν έχει τέλος και είναι η ελπίδα μου ότι η νέα γενιά θα πάρει αυτό που δημιουργήσαμε και θα το αναπτύξει ακόμη πιο πολύ!»

Η βραδιά ξεκίνησε μ’ έναν «σκάρο», που στα γυρίσματά του ζωγράφισε εικόνες από τα ηπειρώτικα βουνά, εκεί που η ηπειρώτικη ψυχή ζει και αναπνέει, κάνοντας τη ζωή τραγούδι και μουσική.

Κι ύστερα κι άλλα κομμάτια, πολλά. Όχι μόνο νοσταλγικά ή πονεμένα αλλά και χαρούμενα, του γλεντιού,  γιατί όπως είπε ο Πετρολούκας «Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να βάλω όλα τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα στο κλαρίνο. Εκείνο της χαράς, εκείνο της λύπης, το συναίσθημα να είσαι ευγενικός και καλός με τους ανθρώπους αλλά και να πληγώνεσαι».

Και έτσι έγινε. Πότε παραπονεμένο το κλαρίνο να συνομιλεί με το έξοχο λαούτο του Βασίλη Κώστα, πότε να χαίρεται, πότε να ξεσηκώνει.

Πλάι στους δύο καλλιτέχνες, ο Ανδρέας Παππάς, δεξιοτέχνης στα κρουστά, να εντυπωσιάζει με κάποιους μουσικούς του μονολόγους, και ο επίσης λαουτίστας Θανάσης Βόλλας  να συμπληρώνει επάξια όλη την εικόνα.

Κλείνοντας, το χειροκρότημα δεν ήταν απλά παρατεταμένο και δυνατό. Όρθιος ο κόσμος χειροκροτούσε έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν σεμνό άνθρωπο και τους άξιους  συνεργάτες του.

Την εκδήλωση υποστήριξαν  το Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ & το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας.

Φωτογραφίες: faretra.info    

Συντάκτης

Δήμητρα Σμυρνή
Δήμητρα Σμυρνή 976 posts

Φιλόλογος / Δημοσιογράφος

Ειδήσεις με Διάρκεια