Κοινωνία Υγεία

Όταν ο αυτισμός “χάνεται” – Πώς ο χορός άλλαξε τη ζωή του Χρήστου

Ρενάτο Λέκκα

Από μικρός ήταν δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα. Η λατρεία του για τη μουσική και ο ζωντανός ρυθμός που είχε μέσα του, τον οδήγησε στον χορό. Ο λόγος για τον 21χρονο Χρήστο Πουρνάρα, κάτοικο ενός χωριού της Χαλκιδικής, την Ορμύλια, ο οποίος με τον χορό του, «μαγεύει».

Ο Χρήστος, που τα τελευταία χρόνια χορεύει συνεχώς με την παρτενέρ και δασκάλα του, Παναγιώτα Σαχαρίδου, έχει αναπηρία 67% λόγω μερικού αυτισμού και βαριάς νοητικής υστέρησης, αλλά μόλις το Play πατηθεί και ο χορός ξεκινήσει, όλα χάνονται.

Ο 21χρονος Χρήστος κάνει μαθήματα χορού τα τελευταία δυόμιση χρόνια και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρουσιάζει πιστά τις χορογραφίες χωρίς να χάνει βήμα. Η αγάπη του για τον χορό και η σκληρή δουλειά τον οδήγησαν τον περασμένο Απρίλιο στο πρώτο του χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία «bachata special» στο διεθνή διαγωνισμό ΤDF στη Θεσσαλονίκη. Τον Σεπτέμβριο χόρεψε επίσης σε φεστιβάλ στα Χανιά, ενώ ένα ακόμα βραβείο προστέθηκε στη συλλογή του τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τη δασκάλα του, ο χορός έκανε τον Χρήστο να κοινωνικοποιηθεί, να νιώθει ελεύθερος και να μπορεί να εκφράζεται πιο άνετα με τους συμπολίτες του. Η πιο φανατική του θαυμάστρια είναι η μητέρα του, που όπως η ίδια λέει «ο Χρήστος την κάνει συνεχώς περήφανη».

Ο 21χρονος αγαπάει και την πληροφορική. Φοίτησε στο εκπαιδευτικό κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης (ΑΜΕΑ) στη Λακκιά Θεσσαλονίκης και έχει πιστοποίηση πληροφορικής.

Ο Χρήστος εν δράσει

banner-article

Ροη ειδήσεων