Απόψεις Πολιτική

“Βρήκε Πρόεδρο, ζητά συναίνεση” γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση» σημείωσε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την πρότασή του. Μια δικαστής με ακεραιότητα, γνώση, μετριοπάθεια, για την οποία έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για το έργο της στη Δικαιοσύνη. Μια επιλογή, ωστόσο, που φέρει το βάρος της έλλειψης πολιτικής εμπειρίας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προοδευτική πολιτικά.

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Ε, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει» τόνισε ο Μητσοτάκης εξηγώντας τον συμβολισμό της επιλογής να προτείνει μια γυναίκα για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Μητσοτάκης στο διάγγελμά του μίλησε για μια πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική, απευθύνοντας, επί της ουσίας, προσκλητήριο για συναίνεση. «Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της τη σύγχρονη Ελληνίδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εξετάσουν την προσωπικότητα της υποψηφιότητας που πρότεινε.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν μάλιστα πως «είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο. Όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της Ν.Δ. Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας».

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός έκλεισε το διάγγελμά του λέγοντας: «Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πρότασής μου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος. Εύχομαι από καρδιάς να αποτυπώσει τη συναίνεση, που τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η παρούσα Βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ μέχρι σήμερα έχει καταγράψει και μια άλλη πρωτιά: είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» σημείωναν χαρακτηριστικά.

Η επιλογή Σακελλαροπούλου

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για μια επιλογή ενωτική, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. «Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Ν.Δ. Η ευρύτερη αποδοχή της δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφεραν.

Πετώντας μάλιστα το γάντι στην αντίπερα όχθη, εκείνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι ίδιες πηγές πρόσθεταν με νόημα πως πλέον «είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα τη στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν».

Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν επίσης πως πρόκειται για μια επιλογή προοδευτική, καθώς η Σακελλαροπούλου ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλοαναπτυξιακή.

«Δηλαδή που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών, που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση από το Μαξίμου έκαναν λόγο για μια αξιοκρατική επιλογή, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. «Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης», έλεγαν χαρακτηριστικά στο Μαξίμου, «δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα».

Όπως έγινε γνωστό από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το μεσημέρι της Τετάρτης με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και ευχαρίστησε για την προσφορά του.

«Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ. Όμως, είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή» είπε ο Μητσοτάκης στο διάγγελμά του ενώ αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι «ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του».

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας