Εκδηλώσεις Νάουσα

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας με αφορμή το 27ο συνέδριό του την Κυριακή 19 Ιανουαρίου

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ  –  27ο συνέδριο

Κυριακή 19 Γενάρη, 10:30πμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου

 ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ενόψει του συνεδρίου του την Κυριακή 19 Γενάρη 2020, 10:30 πμ καλεί τους εργαζόμενους που πλήττονται από την αντεργατική πολιτική ακόμα και αν διαφωνούν σε επιμέρους ζητήματα να γραφτούν μαζικά στα σωματεία τους, να ενισχύσουν τη δύναμη του Εργατικού Κέντρου. Καλούμε εργαζόμενους και συνδικαλιστές να συμμετέχουν στις διαδικασίες του συνεδρίου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, γνωριζόμαστε καλά…

Όλα αυτά τα χρόνια το Εργατικό Κέντρο Νάουσας στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μπήκε μπροστά και οργάνωσε τον αγώνα ενάντια στην άγρια φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς, τα κομμένα ρεύματα κ.α.

Πάλεψε για μισθούς αξιοπρέπειας, για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων. Έκανε παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για απλήρωτα δεδουλευμένα, δώρα και επιδόματα, για τις καλοκαιρινές άδειες, εργατικά ατυχήματα κλπ.

Έδωσε τη μάχη μαζί με φτωχούς αγρότες και αγρότισσες.

Πήρε θέση, ενημέρωσε και αγωνίστηκε για ζητήματα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία, το Νοσοκομείο, το ΙΚΑ, τις ανεμογεννήτριες, την καλλιέργεια  «φαρμακευτικής» κάνναβης κ.α.

Οργάνωσε παρεμβάσεις – παραστάσεις για τις ελλείψεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία.

Έδωσε τη μάχη μαζί με συμβασιούχους εργαζόμενους σε Δήμο – Νοσοκομείο, οργάνωσε παραστάσεις και κινητοποιήσεις έξω από τον ΟΑΕΔ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων κλπ.

Έγκαιρα προειδοποίησε – προστάτεψε τους απολυμένους της ΕΝΚΛΩ από τον αντεργατικό στόχο κυβερνήσεων – ΕΕ για την «επαναλειτουργία» των εργοστασίων στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας.

Έδειξε και έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Έστειλε κουβέρτες για τους πλημμυροπαθείς στη Μάντρα, κάλεσε σε αιμοδοσία για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκες και φάρμακα για τους πρόσφυγες και τους σεισμοπαθείς στην Αλβανία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πορεία αυτή ούτε ήταν δεδομένη, ούτε σημαίνει πως και σε άλλες πόλεις όπου υπάρχουν Εργατικά Κέντρα, έχουν αυτή τη δράση.  Στο τιμόνι του Εργατικού Κέντρου Νάουσας βρίσκονται οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που σε άλλες περιοχές δίνουν μάχη με τους «εργατοπατέρες» που θέλουν σωματεία νεκροταφεία, να ξεκοκαλίζουν  κονδύλια και επιδοτήσεις από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Το ίδιο γίνεται και δίπλα μας. Το Εργατικό Κέντρο Βέροιας έχει στη δύναμη του σωματεία με χιλιάδες ανύπαρκτους ψηφίσαντες εργαζόμενους και σε συνεργασία με την εργοδοσία «εκλέγει» νόθους αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο και τη ΓΣΕΕ. Δεν οργάνωσαν ποτέ κινητοποιήσεις για τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκουν κλειστή την πόρτα του. Μαζί με τους εργοδότες διαμορφώνουν νόθους συσχετισμούς και στη ΓΣΕΕ για να τσακίσουν δικαιώματα εργαζομένων. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα άλλα Εργατικά Κέντρα όμορων Δήμων και Νομών

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Σε καλούμε μπροστά στο συνέδριο και μέσα σε αυτό να συζητήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν:

  • Πώς θα οργανωθεί ο αγώνας και η πάλη, σε ποια κατεύθυνση, ποια αιτήματα θα προτάξει; Έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα γεμάτο θολούρα, με απουσία οργάνωσης, με κρυφή ή ανοιχτή συνεργασία με την εργοδοσία, που θα παλεύει για την αλλαγή διαχείρισης του συστήματος; ‘Η έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα που δε θα τα διπλώνει, δε θα κάνει “κωλοτούμπες”, αλλά, με ταξική συνέπεια, θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα κυβερνητικά μέτρα, θα οργανώνει την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Δηλαδή κίνημα οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, στους νόμους και το κράτος της,

  • Τη μαζικοποίηση των σωματείων, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, την ζωντανή λειτουργία τους που να αγκαλιάζει συνολικά τις ζωές των εργαζομένων.

  • Να δούμε στον αγώνα μας πως με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. θα χτίσουμε τη δική μας συμμαχία απέναντι στη συμμαχία αφεντικών και κυβέρνησης.

  • Να συζητήσουμε για αυτήν την περιβόητη «ανάπτυξη», που μας λένε ότι  ήρθε,  μόνο  που εμείς δεν την είδαμε… Αυτό που είδαμε όμως καλά είναι να συνεχίζονται και να ενισχύονται περισσότερο οι επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις  για  τους  εργοδότες  ενώ για εμάς τους εργαζόμενους να παραμένουν και να επεκτείνονται  οι μισθοί πείνας, οι άθλιές συνθήκες εργασίας η αβάσταχτη φορολογία. Ποιος τελικά βγήκε κερδισμένος από την κρίση τους τόσα χρόνια και ποιος από την «ανάπτυξη» τους τώρα;  Μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες με επιχείρημα την κρίση, πάτησαν  πάνω στην τεράστια ανεργία και στο φόβο των εργαζομένων για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας οι επιχειρήσεις στον κλάδο Τροφίμων – Ποτών. Αυξήθηκαν, επεκτάθηκαν, εκσυγχρονίστηκαν, οι εργαζόμενοι όμως είναι με ατομικές συμβάσεις εργασίας για ψίχουλα, ελαστικά ωράρια, με άθλιες συνθήκες εργασίας, πολλές φορές απλήρωτοι χωρίς δικαιώματα. Παρόμοια στα νηματουργία Βαρβαρέσου που παρά τις συνεχείς δανειοδοτήσεις– χρηματοδοτήσεις – προνόμια και τον πρόσφατο εκσυγχρονισμό, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, με μειώσεις στους μισθούς, αντιμέτωποι με τον άθλιο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων.

  • Για τα κέρδη των λίγων πάλι αιματοκυλούν λαούς, τους οδηγούν στο θάνατο και στην προσφυγιά. ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και ΟΗΕ αφήνουν θολά ζητήματα, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, στην Κυπριακή ΑΟΖ κλπ. Από τέτοιες «συμμαχίες» χορτάσαμε δεν τις θέλουμε… Εμείς θα οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στο πόλεμο και σε αυτή την πολιτική δείχνοντας και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα φτωχά, λαϊκά στρώματα που πλήττονται μέσα και έξω από την Ελλάδα για να πλουτίζουν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες. Με αυτούς έχουμε ίδια συμφέροντα.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Ξέρουμε καλά πως θέλουν να απαξιώσουν τη δράση των σωματείων, τον οργανωμένο  αγώνα  της  εργατικής τάξης. Για αυτό και μας πιπιλίζουν το μυαλό πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, πως οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί κ.α. Αφού λοιπόν είναι έτσι τα πράγματα για ποιο λόγο διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις φέρνουν νόμους για να χτυπήσουν το δικαιώματα στην απεργία, να βάλουν χέρι στη λειτουργία των σωματείων; Ξέρουν πολύ καλά πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν δείξει τη δύναμη τους ακόμα. Αυτό φοβούνται: ένα μαζικό, ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές,

  • Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

  • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων

Αγωνιζόμαστε για:

  1. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Νομική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

  2. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας. Άμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ

  3. Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος

  4. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

  5. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

  6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστειας. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  7. Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση. Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων.

  8. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά».

  9. Όχι στις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν την λειτουργία των συνδικάτων, την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

  10. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

  11. Δημόσια, δωρεάν παιδεία.

  12. Δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους. Λειτουργία των 8 βασικών κλινικών στο νοσοκομείο, λειτουργία περιφερειακών ιατρείων στα χωριά, πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό όλων των μονάδων υγείας: ΙΚΑ, νοσοκομείο, περιφερειακά ιατρεία, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Μπροστά μας έχουμε το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Θέλουν να ξεμπερδεύουν με την κοινωνική ασφάλιση για να:

  • Απαλλαγούν οι εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές.

  • Μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη του ΑΕΠ

  • Μετατραπεί η σύνταξη, η πρόνοια και η υγεία μας σε επενδυτική ευκαιρία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Πώς θα το κάνουν; – Με τους λεγόμενους τρεις πυλώνες: Μόνο μια πενιχρή εθνική σύνταξη θα είναι εξασφαλισμένη,η οποία επιδιώκουν να κατρακυλήσει στο ύψος του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» δηλαδή στα 220 ευρώ!!! Το εισόδημα μας θα συμπληρώνεται με επικουρικές – ιδιωτική ασφάλιση και το χρηματιστηριακό τζόγο, δηλαδή όλα στα χέρια ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Τι θα γίνεται όταν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα βαράν «κανόνια» (όπως έγινε και σε άλλες χώρες); Τι θα γίνεται όταν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα αρνούνται να καλύψουν την περίθαλψη για νοσούντες, ακόμα και να τους ασφαλίσουν, επειδή θα θεωρούν υπέρογκο το κόστος; Όσο για τον χρηματιστηριακό τζόγο, όλοι θυμόμαστε πώς χάθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων….

         Όσο βιομήχανοι και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση ως κόστος και την ιδιωτική ασφάλιση ως ευκαιρία για επενδύσεις και κέρδη, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα.

Οι άλλες δυνάμεις κάνουν γαργάρα τα νέα μέτρα, δεν βγαίνουν μπροστά να οργανώσουν την αντεπίθεση των εργαζομένων,  η ΓΣΕΕ μιλάει για ενιαίο επικουρικό ταμείο κλπ.

Για εμάς η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί δικαίωμα, είναι η ζωή μας, η προστασία μας, η υγεία μας, η αξιοπρέπεια στα γεράματά μας. Δεν θα τους τη χαρίσουμε! Προετοιμάζουμε την απεργία μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης σε συντονισμό με ταξικά Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας σε αυτή τη ρότα και με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων θα συνεχίσει τη δράση του. Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που αγωνιά και προβληματίζεται να συμπορευτούμε, παρά τις επιμέρους διαφωνίες. Καλούμε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την δύναμη του Εργατικού Κέντρου, να γραφτούν στα σωματεία τους, να συζητήσουμε πιο οργανωμένα την δημιουργία νέων σωματείων εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατική τάξης

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας